A holodomor hidegen hagyja a hollandokat
Ez a látogatás nem fér bele a csapat idejébe – válaszolta a Holland Királyi Labdarúgó Szövetség (KNVB) sajtóreferense a Magyar Nemzet hollandiai tudósítójának azon kérdésére, hogy a kijevi Európa Bajnokságra utazó holland labdarúgó-válogatott lerója-e kegyeletét az ottani holodomor múzeumban, amelyet a Sztálin által létrehozott mesterséges éhínség 7-10 millióra becsült áldozatának emlékére emeltek. Auschwitzba mindenképpen el akartak menni, mondta a lap hágai munkatársának, hiszen csak másfél órányira van a válogatott krakkói szálláshelyétől, és mert a zsidók üldözése a holland történelem része.

Június 1-jén a német válogatott képviseletében hat vezető és játékos látogatott el az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba. Ugyanott tegnap az olasz és holland válogatott egy emberként szintén lerótta kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt. Az angol csapat hivatalos szóvivői pedig bejelentették, hogy a napokban ők is meglátogatják majd a koncentrációs tábort és Oskar Schindler egykori gyárát.

A holland média a nemzeti válogatott auschwitzi látogatásának minden lépését nyomon követte, a nyolcmillió tévénézőnek ismertetve a tábor történetét, az áldozatok magas számát. A látogatás után hosszasan taglalta a játékosok benyomásait, többek között idézve a marokkói származású Khalid Boulahrouz-t, aki nem talált szavakat a szörnyűségek láttán. 

Nem, ez továbbra sem Auschwitz
Közben Brüsszelben konferenciát tartottak arról, hogy a kommunista bűnök áldozatai és családtagjaik ma is igazságtalanságot éreznek, amiért az ő szenvedéseiket nem kezelik súlyuknak megfelelően, szemben a nemzetiszocializmus áldozataival.

A Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója megkérdezte a konferencia egyik résztvevőjét, az észt Tunne Kelam néppárti EP-képviselőt, mi a véleménye a holland labdarúgók válaszáról, és hogy nem kellene-e felhívni a válogatottak figyelmét arra, hogy Kijevben látogassanak el a holodomor múzeumához is. Kelam képviselő magyarul köszönte meg az ötletet, és azt mondta, fel fogja hívni rá a nemzeti válogatottak figyelmét.
Schöpflin György magyar néppárti képviselő, a konferencia másik felszólalója szintén azt mondta, ez az eset is mutatja, mennyire eleven és égő kérdés a 2. világháború utáni „féloldalas” paradigma megtörése.
Békefi Zsuzsa - Lovas István - MN