Izraelita vallású nagyszüleinek anyakönyvi kivonataival támadják a Jobbik volt alelnökét és EP-képviselőjét, aki elismeri a vér szerinti, 50%-os zsidó származást, de kitart magyar hazafisága mellett, mondván, ő ugyanaz a Szegedi Csanád, mint aki volt eddig is, még a zsidóságról alkotott véleménye sem változott meg.
A Jobbik borsodi bel-, vagy már inkább külharcainak keretében körlevélben terjesztették Szegedi Csanád anyai ági származását mutató, meghökkentő dokumentumokat, melyekről végül bebizonyosodott: valódiak. A Kuruc.info megkereste a nemzeti radikális politikust, aki interjút ígért portálunknak is, végül a párthoz legközelebb álló barikad.hu-n jelent meg nyilatkozata, melyet változtatás nélkül közlünk lentebb.
A tényfeltárás Szegedi Csanád kft.-jének az e-cegjegyzek.hu oldalon is megtalálható kivonatából indult, mely édesanyja nevét (Molnár Katalin) is tartalmazza. Anyakönyvi és házassági kivonatok felkutatásával derült fény a családfa anyai ágára, mely csupa ortodox zsidót tartalmaz:
Zoom
Több névmagyarítás is történt
Zoom
A miskolci ortodox izraelita hitközség 1892. évi születési anyakönyvének másolata
Zoom
Zoom
"A férj családi neve Molnár névre változott"
Zoom
Zoom
Szegedi Csanád nagymamáját Klein Zsigmond és felesége, Deutsch Szeréna örökbe fogadta
Szegedi Csanád nagymamája Klein Magdolna, akit 1944 júniusában deportáltak Auschwitzba, ahonnan hazatért. A háború után bő egy évvel ment férjhez Meisels Imre ortodox zsidóhoz, aki a ’80-as években meghalt. A nagymama ma is él.
A Jobbik európai parlamenti képviselőjét vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártelnökké választották 93%-os arányban – igaz, csak ő indulhatott.
Kuruc.info – alább pedig a barikad.hu interjúja
Szegedi Csanád az ellene zajlott karaktergyilkosságról
Az elmúlt hónapokban sok esemény történt a Jobbik a háza táján. Kiváltképp sokminden történt Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője körül, nem éppen pozitív előjellel. Az elmúlt hetekben pedig több dokumentum lett megszellőztetve a világhálón, amely Szegedi Csanád felmenői között zsidókat vél felfedezni. A lejáratási kísérletek ellenére június 24-én a B-A-Z megyei jobbikos küldöttek 93 százalékos többséggel megyei elnöknek választották. Szerkesztőségünk úgy látta jónak, hogy mielőtt hitelt adnánk a feltételezéseknek, megkeressük egy interjú erejéig az érintett személyt.
- Nem könnyű beszélgetés elé nézünk, mert a szálak meglehetősen össze vannak kuszálódva a külső szemlélő számára. Számunkra viszont az igazság kiderítése a fontos. Hol kezdjük? Egyáltalán mi folyik itt?
- Mindig tudtam, hogy a politika útja nemcsak sikerekkel és éljenzéssel van kikövezve, hanem sok buktatóval, rosszindulattal és ármánykodással is. Ennek ellenére 2003-ban elindult egy maroknyi kis csapat Jobbik Magyarországért Mozgalom néven, hogy a magyarság ügyét felvállalja. Ez a maroknyi kis csapat orkán erejű ellenszélben összetartással, elvakult hittel, hihetetlen mennyiségű munkával és sok szerencsével elérte 2010-re, hogy a nemzeti radikalizmus Magyarországon parlamenti erő legyen méghozzá jelentős frakcióval, és 2012-re bebizonyosodjon, hogy a nemzeti radikalizmus kormányzati szintre való emelése ne csak álom legyen. A Jobbik ellen az elmúlt években bevetettek mindent: címlapokon hirdették rólunk, hogy nácik, fasiszták és szélsőségesek vagyunk. Ezek a támadások nem jártak sikerrel, mert egy mozgalom, párt egységesen ellen tud állni. A rendőrök sem úgy rontanak rá egy tüntető tömegre, hogy körbezárják őket és mindenkit egyszerre ütnek-vernek, hanem először kiemelik a főkolomposokat, majd oszlatnak. Ez történt a Magyar Gárdával is és most így akarják a Jobbik ellenfelei titkosszolgálati segítségekkel szétverni a Jobbikot, mint a nemzeti oldal zászlóshajóját. Azzal kezdték, hogy az országos elnökség tagjait szerették volna összeugrasztani, de ez nem sikerült mert az elmúlt évek közös politikai lövészárokban való harcunk összekovácsolt minket. Nem maradt más választásuk csak, hogy kipécézzenek személyeket és karaktergyilkosságot követnek el vele szemben. Velem szemben immár másfél éve egy ilyen karaktergyilkossági kísérlet zajlik, komoly titkosszolgálati segédlettel, de meg kell érteni, hogy nem én vagyok a fő célpont, hanem tulajdonképpen Vona Gábor, maga a párt és ezen keresztül a magyar ügy. Ezt azonban úgy tudják csupán elérni, ha először a párt elnökének támaszait "levadásszák".
- Nézzük a konkrét ügyeket. Volt Vona - Szegedi ellentét?
- Soha! Gábor nemcsak pártvezetőként, hanem emberileg is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Egy igazi harcostárs, egy őszinte barát, mindig legjobb tudásom szerint fogom segíteni az Ő munkáját.
- Meg sem fordult a fejedben, hogy aspirálj az elnöki székre?
- Önmagában a felvetés is logikátlan. Én az Európai Parlamentben politizálok és közben segítem a pártépítést, a jövőmet is így tervezem tovább az elkövetkezendő évekre. Komoly felelőtlenség lenne még belegondolni is, hogy valaki Brüsszelből vagy Strasbourgból irányítson elnökként egy országos szervezetet. Egy alapszervezetet lehet, még talán egy megyét is reményeim szerint, de egy jelentős országos szervezetet nem hinném. Ennek híresztelése rosszindulatú provokáció volt, hogy bizonytalanságot keltsen az emberekben személyemmel kapcsolatban, és szembe fordítsanak kettőnket, ami természetesen nem járt sikerrel.
- Mit szólsz azokhoz a körlevelekhez, amelyek zsidóként aposztrofálnak?
- A jelzőt nem tartom pontosnak, mert ezt szerintem egyetlen normális ember sem állította. Én 11 éve kezdtem az aktív politizálást a nemzeti oldalon, 2003 óta vagyok a Jobbik tagja és az elmúlt 6 évben a párt országos alelnöke voltam. Nem emlékszem olyan politikai megmozdulásomra amelyre valaki is azt mondta volna, hogy ez hazaárulás lenne vagy nem a magyarság érdekét szolgálná. Gyermekkorom óta nemzeti, keresztyén neveltetésben részesültem. Édesapám fafaragó népi iparművész, aki rengeteg fejfát, emlékművet, tulipános ládát faragott. Kicsi gyerekkorom óta ismerem a magyar népi motívumokat, az úgynevezett rendszerváltás után az első adandó lehetőséget megragadva református gimnáziumba írattak és a diplomámat is református egyetemen szereztem. Magyarul nem hinném, hogy bárki is jogos alappal kételkedhetne az én politikai tevékenységem őszinte magyarság iránti elkötelezettségében. Nem azt tartom valódi vízválasztónak, hogy ki a legtisztább fajú magyar, mert sohasem az számított a Kárpát-medencében, hogy ki a színtiszta magyar eredetű személy, hanem hogy ki hogyan viszonyul a magyarság ügyéhez. A magyarság mindig vállalást jelentett és nem valami faji felsőbbrendűséget. Viszonylag kevés azon embereknek a száma Magyarországon, akiknek nincsen egyáltalán román, szlovák, szerb, német, ruszin, zsidó, bunyevác, bolgár, lengyel... stb. elődje. Számomra nemrégen derült ki, hogy vannak a felmenőim között zsidó származású emberek is. Hát ez aztán a nagy story.
- Milyen volt szembesülni azzal, hogy a felmenőid között voltak zsidók is?
- Nem egy jobbikos politikust lezsidóztak már az elmúlt években. Gondoljunk csak például Posta Imre őrültségeire. Még Vona Gáborról is megjelentettek különböző hamisítványokat. Ezek után én elengedtem a fülem mellett az ilyen kijelentéseket. Azt már megtudtam 2011 decemberében, hogy a nagymamámat egy gyermektelen vidéki zsidó házaspár nevelte fel. Ezt én meg is írtam a "Hiszek Magyarország Feltámadásában" című könyvem önéletrajzi részében. Majd az országos tisztújítás után jöttek azok a körlevelek, amelyek különböző anyakönyvi kivonatok fényképeivel kívánták bizonyítani, hogy nekem zsidó felmenőim is voltak. Ezzel sem az volt a probléma, hogy igaz -e vagy sem, hanem ocsmány módon volt tálalva és tele volt amúgy is hazugságokkal. Na de ezek után több telefont is kaptam, és azt kérdezték, hogy igazak lehetnek -e ezek a bizonyítékok? Pár nap múlva utánajártam a dolgoknak és kiderült az, amiről a szüleimnek sem volt előtte tudomása: vannak zsidó származású felmenőim is. Azonban egyáltalán nem abban a formában, ahogy ez a lejárató körlevelekben szerepelt. A többi felmenőimhez hasonlóan nekik is tisztes állásuk volt. Volt köztük cipész, gazdatiszt, molnár, tehát teljesen átlagos emberek voltak, akik nagyrészt asszimilálódtak. Ez egyáltalán nem volt ritka, 100 évvel ezelőtt Magyarországon egymillió zsidó élt, akik magyarnak vallották magukat, és nem lehet azt mondani, hogy mindegyikőjükkel gond lett volna. Nem mondom azt, hogy nem döbbentettek meg ezek az új információk, valószínűleg még jó időnek kell eltelnie, hogy leülepedjenek bennem a történések.
- Mit szólnak ehhez a jobbikos tagtársaid, aki finoman szólva is szkeptikusan állnak a zsidóság kérdésköréhez?
- Nagyon sok jobbikos barátommal, harcostársammal beszéltem erről a személyemet érintő kérdésről és nem igazán érdekelte őket érdemben. Persze most ez jó kis csamcsognivaló, de két dologban biztos vagyok. Egyrészt én ugyanaz a Szegedi Csanád vagyok, mint aki voltam eddig is, még a zsidóságról alkotott véleményem sem változott meg. A "Hiszek Magyarország Feltámadásában" című könyvemben van egy olyan fejezet, hogy "zsidókérdés", ahol több oldalon kifejtem a gondolataimat ezzel a témakörrel kapcsolatban és a leírtakkal maximálisan azonosulok természetesen ezek után is. Az én célom, hogy a Jobbik minél jobb eredményt érjen el és ezzel a magyarság sorsa az épülés felé forduljon. Másrészt viszont van egy alappillérünk, amely úgy szól, hogy az "igazság szabaddá tesz" ezért és emberi okokból sem fogom egyik felmenőmet sem megtagadni senki kedvéért sem. Én a nagymamámat úgy szeretem ahogy van, lehetne tőlem akár afrikai menekült is. Ezt az egész dolgot őszintén elmondtam a hétvégén a megyei küldötteknek is még a megválasztásom előtt, hogy ennek tudatában hozhassák meg a döntésüket.
- Azt olvashattuk, hogy 92 százalékos többséggel lettél megválasztva B-A-Z megyei elnöknek. Tudjuk, hogy nem volt az elmúlt időszakban felhőtlen a hangulat a megyében. Hogy látod a megye helyzetét jobbikos szempontból?
- Nagyon hosszú idő után végre olyan megyei választmányunk volt, amely jó hangulatban, egyetértésben zajlott le. Eddig is azt mondtam, hogy a megyei tagság 80 százaléka teljesen egységes, és ezt bizonyítják a számok is. 57 küldöttből 53 szavazott igennel a személyemre, 2 személy tartózkodott és 2 küldött szavazott nemmel. Ezen felül minden alelnököt 90 százalék fölötti többséggel szavaztak meg a küldöttek. Ez megnyugtató legitimitást jelent az elkövetkezendő évekre. Tisztában vagyok azzal, hogy a B-A-Z megyei eredmények országosan is befolyásolja a Jobbik eredményét, ezt az ellenfeleink is tudják, nem véletlenül vetettek be titkosszolgálati eszközöket a megyei munka megzavarására. Az elkövetkezendő időszak a békéről, az összefogásról és a munkáról fog szólni. A hangulatkeltők, provokátorok szedhetik a sátorfájukat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tragikus a helyzet a magyarság szempontjából, sajnos úgy látom, hogy a megye bizonyos területei már el is vesztek. Ezért a mi feladatunk, hogy 2014-ben a Jobbik átvegye a megye politikai irányítását és felszámolva a cigánybűnözést, munkahelyeket teremtve, a termelést beindítva rendet tegyünk. Erre a feladatra a Jobbiknak szervezetileg és szakmailag is fel kell készülnie.
- Mikor indul el a Jobbik megyei munkája és mik lesznek az első lépések?
- A megválasztásom utáni perctől elindult a munka és a 2014-es választásokra való felkészülés. Még a megyei tisztújítás napján régi jobbikos tagokból újjáalakult Sajószentpéteren, Edelényben, Ózdon a Jobbik alapszervezetek. Sajóvelezden és Arlón a felfüggesztés megszűnésével 1-2 napon belül újra kezdheti a munkát a helyi jobbikos tagsága, akik már a mai napon is szórják a Hazai Pályát. Az én tervem az, hogy úgy forduljunk rá a választás célegyenesére, hogy a megyében 100 aktív szervezetünk működjön és ezt egyáltalán nem látom lehetetlennek. Ki szeretném építeni a megyében a kabinetrendszert, amely biztosítani fogja a megfelelő szakmai háttért a munkánkhoz. A belső kommunikáció fejlesztésének jegyében a megyei elnökség rendszeresen járni fogja az alapszervezeti és választókerületi üléseket, hogy minél nagyobb egység alakulhasson ki. Nagyon bizakodó vagyok, tele optimizmussal.
- Mikor kezdődik a szünet az Európai Parlamentben és mit tervezel a nyárra?
- Az EP-ben július közepén kezdődik egy bő hónapos szünet, de addig még lesz plenáris ülés, amit mindig nagyon várok. A megyei munkákat is el kell indítani átfogóan, de a nyarat alapvetően a családomnak szentelem. A családi vakáció mellett nagyon készülünk a gyermekeink megkeresztelésére, ugyanis mind a két kisfiamat Székelyföldön ugyanabban a református templomban fogják megkeresztelni, ahol anno engem is megkereszteltek. Csak hab a tortán, hogy a gyermekeinket az az erdélyi lelkész fogja megkeresztelni, aki egyben az én keresztapám is.