A heves tiltakozások miatt levette szerdán a műsorról Richard Wagner Tannhäuser című operáját a düsseldorfi Rheinoper, a produkciót a drasztikusnak ítélt "náci- és holokausztképei miatt érték bírálatok".
A mű csütörtöktől csak koncertváltozatban lesz hallható. A döntés azt követően született meg, hogy a rendező Burkhard C. Kosminski "művészi okokra" hivatkozva elutasította, hogy megváltoztassák az opera kifogásolt jeleneteit.
Mint az opera vezetése közölte, kezdettől fogva tudatában voltak annak, hogy a Tannhäuser-feldolgozás ellentmondásos visszhangot fog kiváltani. Szerdán úgy fogalmaztak, a szcenikus változat törlésével reagálnak arra, hogy néhány jelenet, különösen azok, amelyek túlságosan is valósághűek - például a kivégzéseket ábrázolók - számos néző számára testileg és lelkileg egyaránt megterhelő volt. Olyannyira, hogy többen orvosi ellátásra szorultak. Ekkora felelősséget az operaház nem vállalhat - közölte az intézmény.
Az opera bemutatóját szombaton tartották az észak-rajna-vesztfáliai városban. A helyi zsidó közösség ízléstelennek nevezte a rendezést, a nézők közül sokan felháborodtak a "nácik által elkövetett gyilkosságok" túlságosan is valósághű felidézésén, amelybe "gázkamrás jelenetek" is bekerültek. A Rheinoper intendánsa, Christoph Meyer "megrendült" a heves bírálatok nyomán, de a hét elején még kitartott amellett, hogy a darab tovább fusson.
A mi szerény kérdésünk már csak az lenne, mi köze az először 1845-ben bemutatott operának az úgynevezett holokauszthoz és az ezen mítosz keretén belül kitalált gázkamrákhoz...
(MTI nyomán)