A trianoni diktátum 100 éves évfordulója alkalmából mutatta legújabb dalát az ősszel érkező Őszelő lemezről a Dalriada. Az Ezer csillag című nótában ezúttal metál nincs, Szabó Gergely (zongora) mellett a zenekarral már hosszú évek óta együtt dolgozó Fajkusz Banda muzsikusai, Fajkusz Attila (hegedű), Szőke Ernő (nagybőgő) és Szőke Gergely (brácsa) kapták a hangszereknél a főszerepet ebben a tradicionális, tisztán autentikus népzenei elemekkel megszólaló közös produkcióban.
Ficzek András énekes-gitáros az új dalról: Az első világháborút lezáró trianoni békeparancs százéves évfordulójának emlékére íródott az Ezer csillag című dalunk, amelyet az új lemez egy különleges tételeként most megosztunk Veletek. A dal mindent elmond helyettünk is. Fogadjátok olyan szeretettel, ahogy mi készítettük. Nyilván minden éremnek két oldala, és minden népnek saját igazsága van, mi ezt nem is kívánjuk elvitatni, az Ezer Csillag nem is valaki ellen íródott, hanem a mieinkért, értünk. A könnyek felszáradnak, a zokogásból sóhaj lesz, az idő kerekei könyörtelenül járnak, de a múltunkat, történelmünket senki nem veheti el tőlünk, az pedig arra tanít minket: összetartozunk!
A Dalriada megalakulása óta Magyarország vezető folk metal zenekara, az elmúlt több mint 15 éves pályafutásuk során zenéjükben egyedülálló módon ötvözik a magyar népzenei elemeket és hangszereket tradicionális, dallamos metállal, vegyes női-férfi énekhanggal. Arany János balladáinak 2009-ben egy egész lemezt szenteltek, az Arany-Albumon 8 szerzeményt zenésítettek meg 13 tételben. Idén már a tizedik nagylemezük érkezik, és az elmúlt években komoly nemzetközi ismertségre is szert tettek, Európa, sőt, világszerte adják elő anyanyelvükön dalaikat, visszajáró fellépői a legnagyobb európai metal fesztiváloknak, turnéztak Japánban, és a Karib-tengeren hajózó óceánjárón zajló 70 000 Tons of Me­tal fesztiválon is. Tavaly áprilisban a feröer-szigeteki Týr vendégeként járták be Európát, ezt idén szeptember-október folyamán pedig a tervek szerint megismétlik.