Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A kormányfő kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást. "Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk" politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve - fogalmazott.
Zoom
A miniszterelnök érkezik a Magyar Zene Háza megnyitójára 2022. január 22-én (kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda - Benko Vivien Cher)
Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben "nálunk itt áll teljes fényében" ez a lenyűgöző új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas kulturális beruházásnak - tette hozzá.
Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban - igaz, holtversenyben - az első helyen állnak az Európai Unióban. 2010-ben ugyan a középmezőnyben voltunk, "de jött a nemzeti alkotmányos fordulat", és sikerült visszakapaszkodni az élre - mondta. Hozzáfűzte: a magyarok önképének fontos része, hogy "mi kultúrnemzet vagyunk".
(MTI)
Frissítés: Ilyen lenne az a bizonyos kulturális expanzió
Orbán Viktor osztotta meg (nyilván nem kevés forintból hizlalt) Facebook-oldalán Szakcsi Lakatos Béla játékát a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén. Csak hogy a cigányos zene és zsidó reneszánsz korszakában is érezzük, milyen kulturális expanzióban vagyunk mi, magyarok.