Izraelben továbbra is komoly hiány mutatkozik a koronavírus kimutatására alkalmas eszközökben, miközben a kór egyre több embert fertőz meg. Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium már kedden délután bejelentette: mostantól naponta akár száz vagy talán több száz újabb megbetegedést is diagnosztizálhatnak. Mose Bár Szimán Tov államtitkár közölte, hogy leküzdéséig a járvány több ezer ember halálát okozhatja. Az elmúlt éjszaka a Moszád titkosszolgálat (sic!) a koronavírusos fertőzés kimutatására 100 ezer darab nem megfelelő készüléket juttatott be Izraelbe – írja a Jediot Áháronot és a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.
Zoom
Izrael ezúttal a koronavírussal háborúzik (fotó: Mááriv)
A zsidó államban és a megszállt területek zsidó lakossága körében a ma reggel közölt legfrissebb adatok szerint eddig 529 személy koronavírusos megbetegedését állapították meg. A tegnapi helyzethez képes egy nap alatt 96 újabb megfertőzést diagnosztizáltak. Az elmúlt éjszaka a Moszád nevű izraeli titkosszolgálat 100 ezer darab koronavírusos fertőzés diagnosztizálására szolgáló eszközt juttatott be a zsidó állam területére. Ám Prof. Itámár Grotto, az Izraeli Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára már ma reggel közölte: a Moszád nem a megfelelő vizsgálati felszerelést hozta az országba, mert Izraelben most applikátorból és a mintavételhez szükséges kémcsövekből van hiány. Applikátorból például mindössze egy-két napra elegendő mennyiség áll rendelkezésre, közölte a helyettes államtitkár.
Zoom
Koronavírus-vizsgálat a tel-avivi Ichilov Kórházban (fotó: Gidon Markovits)
A 12-es hírcsatorna értesülése szerint jelenleg intenzív tárgyalások folynak külországokban mintegy négymillió darab koronavírust tesztelő felszerelés Izraelbe szállításáról. Közben ma délelőtt, miután a megfertőzöttek száma átlépte az 500-at, az Egészségügyi Minisztérium fölkészült a több ezer súlyos állapotban levő megbetegedett személy fogadására, gyógyítására. Ha a megfertőzések száma átlépi az ezer főt, bezárják a kórházak belgyógyászati osztályait, s a kórházakba újabb és újabb osztályokat nyitnak. Amikor pedig már 2000 személynél diagnosztizálják a kórt, a kórházközpontokhoz közeli szállodákat átalakítják gyógyászati központokká, ellátják őket megfelelő orvosi műszerekkel és gyógyszerrel, ápoló személyzettel a kevésbé súlyos betegek fogadására és gyógyítására.
Zoom
Koronavírusos személyt szállítanak kórházba Izraelben (fotó: Joszi Seliger)
A ma reggeli adatok szerint tehát Izraelben eddig 529 személynél diagnosztizálták a koronavírusos fertőzést, s közülük 14-en már meggyógyultak, köztük a tel-avivi Ichilov Kórház egyik orvosa.
H. J. – Kuruc.info