Bezár!
2020. június 7., vasárnap, Róbert, Arianna, Kocsárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:26 Csaknem 6,9 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma08:19 Washingtoni tüntetés: megvonnák a rendőrség forrásait, hogy négerek között osszák szét07:52 Négyszáz betolakodót ölel ideiglenesen a keblére Málta, de utána továbbadnák őket simogatásra07:29 Olajkitermelés-csökkentésben állapodtak meg az OPEC+ videóértekezletén06:53 Büntetőeljárás indítását szorgalmazzák Aján Tamás ellen23:51 Fulani faluban mészároltak egyenruhások Maliban23:25 A Mi Hazánk miatt akarta lemondani a megemlékezést Mirkóczki, de igencsak alászaladt23:14 Durva Izrael-gúnyrajzzal jelentkezett a Népszava karikaturistája22:45 Vonatbaleset Németországban: sínekre dőlt, égő fának hajtott a szerelvény, 150 utast kellett evakuálni22:20 CIszjordánia annektálása ellen tüntettek Tel-Avivban21:52 Szegény, zárkózott Lakatos Csaba szerelmi fájdalmában agyonverte élettársát21:37 Pedofilhálózatra csapott le a német rendőrség - a főbűnöst már kétszer elítélték korábban gyermekpornográfia birtoklásáért21:18 Fél évvel később lépnek hatályba a drónrendeletek20:57 Kormányellenes tüntetők csaptak össze a Hezbollah híveivel Bejrútban20:42 Gaudi: Mikor kerülhet vissza a törökbecsei turulos szabadságszobor Délvidéken a méltó helyére?
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Anyaország :: :: Hozzászólások

Fertőtlenítőt fejlesztett ki a Mol, jó tárgyakra és emberi bőrre is

Reklám

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatójának bejelentései:
A Mol fertőtlenítőt fejlesztett ki
Ratatics Péter a Moltól azt mondta, Almásfüzitőn elkezdték a fertőtlenítőgyártást, sikeres volt, és a kész fertőtlenítő jó tárgyakra és az emberi bőrre is.
A fertőtlenítőket előbb közlekedési vállalatoknak adják, majd a kiskereskedelembe juttatják el.
Zoom
Napi 50 ezer litert termelnek, Ratatics szerint ez elég lesz a következő két-három hónapban az egész ország ellátására.
Frissítés a fertőtlenítő-témához:
A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását, a vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó Mol Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Az egység a nap 24 órájában, három műszakban megállás nélkül dolgozik és termeli ki a napi mintegy 50 000 literes mennyiséget, amivel a Mol jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiénés helyzet eredményes kezeléséhez. A két új termék receptúrája az WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a Mol Lub, így magyarországi beszállítótól, magyarországi cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket. Az első legyártott mennyiségeket a Mol Lub már le is szállította az Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (például kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. A termelés és a kiszállítás folyamatos lesz, ezzel megszűnhet az ellátási probléma.
A Mol finomítóiban, üzemeiben és töltőállomásain dolgozó szakembereit is ezzel a fertőtlenítőszerrel védi a vírus ellen annak érdekében, hogy mindig megfelelő létszámú állomány tudja biztosítani az ország energiaellátását. A Mol Lub egyúttal azon is dolgozik, hogy mihamarabb elindulhasson a termék kiskereskedelmi értékesítése, hogy a lakosság is hozzáférhessen a jelenleg hiánycikknek minősülő termékhez.
A Mol Hygi egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a Mol Lub kisebb kiszereléseket is alkalmaz majd a jövő hónaptól. Közölték, hogy ezen felül a Mol-csoport Szlovákiában és Horvátországban is megkezdi fertőtlenítők gyártását a helyi üzemeiben az országos igények lefedésére.
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a közleményben kifejtette, az egész világon hiánycikk a fertőtlenítőszer, ami a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze. "A járványhelyzet fokozódásával úgy döntöttünk, hogy almásfüzitői üzemünk egyik gyártósorát a vírus elleni védekezés szolgálatába állítjuk. Egyúttal szoros egyeztetésben Magyarország kormányával megkezdtük a termékek kiszállítási rendszerének kidolgozását is" - mondta.
Az elnök-vezérigazgató kiemelte, rendkívüli helyzetek, rendkívüli megoldásokat igényelnek. Rekordidő, mintegy két hét alatt sikerült átállítani a gyárat, megszerezni a szükséges engedélyeket és kialakítani a gyártási folyamatokat. "Nagyon reméljük, hogy az Almásfüzitőn előállított kézfertőtlenítők érdemi segítséget adnak a járvány elleni védekezésben" - tette hozzá.
"Szeretném megköszönni Mol Lub-os kollégáimnak ezt az emberfeletti munkát. Ez is jól mutatja a Mol-csoport munkavállalóinak elköteleződését az ország biztonsága és energiaellátása iránt. Amíg a Mol működik, az ország működik. Felelősségünk, hogy mindenáron biztosítsuk a hazai energiatermelést, finomítást, szállítást és kereskedelmet - még a legnehezebb időkben és gyakran nagy áldozatok árán is. De ezeket az áldozatok a Mol-csoport mindig meg fogja hozni - fogalmazott Hernádi Zsolt a közleményben.
***
Schanda: a külföldi beszerzésen túl a hazai gyártókapacitást is használjuk a védekezésben
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára elmondta, az emberek egészségének megóvása mellett a nemzetgazdaságot is mozgásban tartanák, ez a záloga ugyanis, hogy a válság után gyorsan talpra álljon az ország. A legfontosabb, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket megfelelő mennyiségben tudják biztosítani.
Először az egészségügyi rendszer szükségleteit kell kielégíteni, minden más igény ezután jön, mondta.
A megfelelő védőeszközök biztosításának két útja van:
 • Külföldről megvásároljuk, és behozzuk. „Az elmúlt tíz évben barátként tekintettünk a keleti népekre”, ennek is köszönhető, hogy több mint 3 millió maszk, 130 ezer védőruha, 100 ezer pár gumikesztyű és 86 lélegeztetőgép érkezett, mondta.
 • A másik, hogy kiépítjük a hazai alapanyag- és késztermékgyártó kapacitásokat, amire korábban csak mérsékelten volt szükség. Ez a gazdasági visszaesést is mérsékli, tette hozzá az államtitkár.
 • Az ITM a hazai gyártás kiépítése érdekében szervezi az alapanyag ellátását. A legnagyobb cégektől a legkisebbekig rengeteg önkéntes felajánlás érkezett, számos céggel a minisztérium vette fel a kapcsolatot. A Mollal való együttműködés jó példa az együttműködésre.
Már 84 nagyobb vállalathoz vezényelték ki a honvédelmet
A honvédelmet további 13 vállalathoz irányították ki, így már 84 vállalatot látnak el, amik a lakosság ellátása szempontjából fontosak, mondta Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője.
Olyan fontos cégekről van szó, amelyek a járvány kezelése szempontjából fontos szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari infrastruktúrát üzemeltetik.
Emellett már nemcsak a déli, de az északi és nyugati határ mentén is kint van a honvédelem, és 15 nagyvárosban segítik a járőröket is.
Az idősotthonokban is fontos, hogy távolságot tartsanak a bent lakók
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 226-ra emelkedett azok száma, akiket fertőzött személyként azonosítottak laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztva. 10-re emelkedett az elhunytak száma, valamennyi esetben krónikus betegség is volt, így a koronavírus rárakódott a meglévő betegségre.
Müller felhívta a figyelmet arra, hogy sok idős ember nem otthon van, hanem idősotthonokban. Korábban több intézkedést hoztak már a védelmükben, például a látogatási tilalmat. Az otthonokban különösen figyelniük kell arra, hogy a lakók a biztonságos távolságot megtartsák, ne csoportosuljanak az intézményeken belül se. A kertbe, a szabad levegőre ki kell menni, a fekvő betegeknél pedig gyakran kell szellőztetni, mondta az országos tisztifőorvos. Ajánlatos, hogy tartsák a szeretteikkel a kapcsolatot telefonon vagy Skype-on.
Majd köszönetet mondott az időseknek, akik tűrik ezt az állapotot, illetve azoknak, akik gondozzák az idős embereket. Van olyan hely, ahol az ápoló személyzet beköltözött, hogy ne is vigyék be a vírust még véletlenül sem kintről.
Lakatos: bővítik az intenzív osztályok kapacitását
Újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány az egészségügyi eszközök beszerzésére, így folytatódhat azokkal az ellátás a kórházakban, ahol az orvosok és nővérek ellátása a legfontosabb, mondta Lakatos Tibor ezredes.
 • Emellett folyamatosan szerzik be a kesztyűket és lélegeztetőgépeket is.
 • Az operatív törzs elrendelte az intenzív osztályok bővítését.
 • Kiskunhalason a konténerkórház építés jó ütemben zajlik, oda már lélegeztetők érkeztek.
 • A Hungexpónak 330 fő a kapacitása, még várhatóan ez tovább bővíthető lesz.
 • Ezt a kettőt csak akkor alkalmazzák majd, ha a normál kórházi kapacitások nem lesznek elegek.
 • Néhány településen a polgármesterek kijárási tilalmat vezetett be, erről majd törvényességi észrevételt tesz a kormány.
Ausztriában a helyben elrendelt karanténok, a határrellenőrzés visszaállítása és beléptetési szigorítás valóban hatékony volt, és lassította a járvány ellenőrzését, így felkészültünk a tömeges megbetegedések időszakára.
A határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos az ellenőrzés.
Még nincs tömeges megbetegedés Magyarországon, csak csoportosak
Müller Cecília tisztifőorvos rövid válaszai az újságírói kérdésekre:
 • Zárt térbe csak úgy kerülhet be a vírus, ha valaki kívülről behozza.
 • Jelenleg Magyarország területén nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik.
 • Előbb a Dél-pesti Centrumkórház, Kórányi Intézetet készítették elő először az ellátásra, de már hétről hétre bővítik a kapacitásokat.
 • Akinek légúti panasza van, az maradjon otthon, és telefonon hívja a háziorvosát.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready