2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Gazdaság :: :: Hozzászólások

A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban

Reklám

A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai közép- és nagyvállalatok zöme ismét megkezdte működését.
A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,0 pontra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 35,7 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé erősödött, ráadásul 2017. szeptembere óta a legjobb adatnak minősül. Elemzők ezzel szemben 45,0 pontra számítottak.
Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt.
A statisztikai hivatal az adatokhoz mellékelt közleményében rámutatott: a BMI számításának alapjául szolgáló, március 25-én végzett felmérés idejéig az országban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg újból a működését, ami 17,7 százalékos emelkedést jelent a februári felmérés időpontjához képest.
A termelésre vonatkozó részmutató márciusban a múlt hónaphoz képest 26,3 ponttal bővülve elérte az 54,1 pontot. Az új megrendelések állománya februárról 22,7 ponttal erősödve 52,0 pontra emelkedett, ami a kereslet élénkülését tükrözi.
A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén szembetűnő erősödét mértek. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a múlt hónapban számított 29,6 pontról 52,3 pontra nőtt.
A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 21,7 ponttal 51,8 pontra emelkedett. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex februárról 28,5 ponttal 55,1 pontra bővült az év harmadik hónapjában.
Az üzleti várakozások részindex a múlt havi 40,0 pontról 57,3 pontra nőtt, ami azt mutatja, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalkozások javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére a járvány mérséklődésének tükrében. Az építőiparban különös derűlátásról árulkodik az 59,9 pontos adat.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a februári 28,9 pontról 53,0 pontra emelkedett.
A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna.
Minthogy az új koronavírus terjedése jelenleg a világ többi részét sújtja jelentős mértékben, a kínai gazdaságnak a külföldi kereslet visszaesése jelentheti majd a következő problémát az ipari tevékenység helyreálltát követően. Kína bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 20 százaléka származik a kivitelből, ám az új export megrendelések állományára vonatkozó részindex 46,4 ponttal márciusban is visszaesést jelzett.
A belföldi kereslet újbóli felélénkülése elé pedig gátat vethet, hogy a heteken át tartó leállás miatt számos vállalkozás ment csődbe, így emelkedés várható a munkanélküliek számában. A foglalkoztatottságot tükröző márciusi részindex a feldolgozóiparban ugyan növekedésről árulkodott, de a feldolgozóiparon kívül 47,7 ponttal továbbra is visszaesést mutatott. A statisztikai hivatal által március 16-án kiadott adatok szerint az év első két hónapjában a munkanélküliségi ráta a decemberi 5,2 százalékról 6,2 százalékra emelkedett. Ugyan a pekingi vezetés az idei évre még nem tűzött ki célszámot a munkanélküliséget illetően - mivel a járvány következtében elhalasztották a parlamenti ülést, amelyen ezt megtették volna -, de az év első két hónapjának adata jóval túlmutat a 2019-re kitűzött 5,5 százalék körüli célon.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready