2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás13:12 Megbüntettek egy hazudozó román magyargyűlölőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen12:57 Kiengedték a fegyházból Kaiser Edét, a móri mészárlásért tévesen leültetett bűnözőt12:41 Veszélybe kerülhet a cigány famíliák pénzecskéje: elvennék az erőszakos "tanulók" családi pótlékát12:20 Merkel nem vesz személyesen részt a washingtoni G7-konferencián
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Külföld :: :: Hozzászólások

Olasz polgári védelmi hatóság: a normalitáshoz való visszatérés még nagyon messze van

Reklám

Az eddigieknél is nagyobb türelemre lesz szükség az új koronavírus-járvány tetőzése utáni időszakban, mivel a megszokott mindennapi életbe való visszatérés "még nagyon messze" van Agostino Miozzo, a polgári védelmi hatóság országos koordinátora szerint. A koordinátor közösségi oldalán adott interjút a nemzetközi sajtónak, köztük az MTI-nek is szerdán.
Agostino Miozzo hangsúlyozta, hogy a polgári védelem az utóbbi években jelen volt az olaszországi földrengés-övezetekben, a pusztító áradások területein, átélte a 2003-as SARS-járványt és az ebolát is.
"Azt hittük, mindenre fel vagyunk készülve. A SARS után még járványgyakorlatozást is tartottunk, de a Covid-19 minden elképzelhetőt felülmúlt, amikor hirtelen a kellős közepén találtuk magunkat" - hangsúlyozta Miozzo.
A polgári védelem országos koordinátora - aki a hatóság nemzetközi kapcsolataiért is felelős - kijelentette, az új koronavírus-fertőzést nem lehet földrengéshez hasonlítani, mivel utóbbi egy jól meghatározható területre korlátozódik, nem pedig az ország egészére. Felidézte a 2009-es abruzzói földrengést, megjegyezve, hogy akkor Olaszország többi részéből a földrengés sújtotta térség és lakosság segítségére tudtak sietni. "A Covid-19 földrengése viszont az ország egyetlen zónáját sem hagyta ki, nem tudunk a másik segítségére sietni, hiszen mindenkit egyformán érintett" - tette hozzá.
Elismerte, hogy Olaszország a fertőzés február 20-i "robbanása" pillanatában kritikus helyzetben találta magát. "Mi voltunk az elsők Kína után, és ki kellett találnunk, milyen ütemtervet követünk, miközben egyik napról a másikra százról ezerre emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, és egymás után haltak meg a betegek" - mondta. Hozzátette, az első hetekben az olaszok nehézségként élték meg, hogy a szomszédos és a távolabbi országok is "fenntartásaikat" fejezték ki az Olaszországból érkező helyzetjelentésekkel szemben. Azóta azonban Olaszország már példának számít az óvintézkedések bevezetése miatt - tette hozzá.
Ami a több mint 12 ezer olaszországi halottat illeti, Agostino Miozzo hangoztatta, hogy az elhunytak 73 százaléka hetven év feletti volt, és számos más krónikus betegség miatt is kezelték őket. Utalt arra, hogy más országokban kizárólag az új koronavírus-fertőzés miatt elhunytakat számolják, miközben Olaszországban mindenkit, akinek a fertőzés súlyosbította eredeti patológiáját. Megemlítette, hogy a fertőzés "végigsöpört" az olaszországi idősotthonokon, melyek továbbra is kiemelt védelem alatt vannak.
"Mi, olaszok mindezt talán még nehezebben éljük meg, hiszen uraljuk a teret, a szabadban az utcákon éljük életünket, szeretjük és keressük a társaságot, barátok között és családban is átöleljük, csókoljuk egymást. A járvány távolságtartásra kényszerített" - mondta Agostino Miozzo.
A kijárási korlátozás és az összes többi óvintézkedés a tervek szerint április 13-ig történő meghosszabbítását a római kormány a következő órákban erősíti meg.
"Utána sem kapjuk rögtön vissza korábbi életünket, nagyon nagy türelemre lesz szükségünk, mivel a normalitáshoz való visszatérés még nagyon messze van" - hangoztatta a polgári védelmi hatóság felelőse.
Frissítés: csökken a kórházban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké
Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett. A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után.
Az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 2107-ről ismét megemelkedett, de ezt a polgári védelem az utóbbi huszonnégy órában nagyobb számban végzett vírustesztekkel magyarázta. A jelenlegi 80 572 diagnosztizált fertőzött hatvan százalékát házi karanténban kezelik, miközben korábban az azonosított betegek fele kórházban volt. Intenzív osztályon 4035 személyt kezelnek.
Angelo Borrelli, a védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy az utóbbi huszonnégy órában 211 új beteget szállítottak kórházba az egész országban, valamint 12-vel nőtt az intenzív osztályra utaltak száma. Ez hetek óta negatív rekordnak számít. A gyógyultak száma 16 847-re emelkedett.
A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 110 574-t. A tájékoztatón elhangzott, hogy "felesleges" tetőzésről beszélni, a lényeg, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését. Lombardiában a szigorú kijárási korlátozással visszaszorították az újonnan diagnosztizáltak ugrásszerű emelkedését, de az olaszországi helyzet még nem "homogén" - mondták a polgári védelem szakértői.
A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökkent: az utóbbi egy nap alatt viszont 1565 volt a számuk a korábbi 1047-hez képest. Az utóbbi huszonnégy óra alatt a halottak száma is emelkedett, a korábbi 381-ről 394-re. A tartományban a halottak öszszáma 7593-ra emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké több mint 44 ezerre. Elhangzott, hogy az 1,3 milliós Milánóban és a 120 ezer lakosú Bergamóban majdnem ugyanannyi, több mint 9 ezer a diagnosztizált betegek száma. Bergamo városában volt eddig a legtöbb haláleset: az utóbbi években március első három hetében a halottak száma 90 körül volt, az idén elérte a négyszázat.
Lombardiában telefonos alkalmazást vezettek be: a név nélkül regisztrálható applikáció rögzíti a bejelentkező nemét, korát, esetleges tüneteit és számon tartja, hogy egy adott személy közelében vagy kapcsolatai között ki és hány a pozitív. A tartomány arra kérte lakosait, mindenki csatlakozzon.
Attilio Fontana tartományi kormányzó felszólította a lakosokat, ne engedjenek a kísértésnek, ne menjenek ki az utcára még sétálni se, mivel továbbra is az elszigetelődés jelenti a járvánnyal szembeni egyetlen megoldást.
Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette az óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig, amit a kormánynak a következő órákban kell megerősíteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy nincsen ok a "túlzott optimizmusra", a korábbi életritmushoz való visszatérés "nem lesz gyors". Azt mondta, az intézkedések enyhítése után még nehezebb feladat vár Olaszországra, mivel "meg kell tanulnia együttélni a lelassított járvánnyal".
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready