2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás13:12 Megbüntettek egy hazudozó román magyargyűlölőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Minden településen jelen lehet már a vírus, a szabályokon enyhítés nem, csak esetleg szigorítás várható

Reklám

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, ismertette az országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatait. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg, így huszonegyre nőtt az elhunytak száma, mondta Müller Cecília.
Zoom
Padot mos le fertőtlenítőszeres vízsugárral a koronavírus-járvány miatt a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. munkatársa Nagykanizsán, a Mező Ferenc téren 2020. április 1-jén (fotó: MTI/Varga György)
A 70 éves férfi áldozat szív- érrendszeri megbetegedésben és anyagcsere-betegségben is szenvedett.
42 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Müller Cecília szerint azonban a mintavételek száma a regisztrált megbetegedések számával egyenes arányban növekszik, hiszen minden gyanús esetet tesztelnek, és a kontaktjaikat is vizsgálni kell, ez egyre több ember érintettségét jelenti.
Akár minden településre is érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető a koronavírus – hangzott el. Müller Cecília szerint egyre jobban emelkedik a megbetegedések száma, és már sok esetben azt sem lehet visszakövetni, hogy ki kitől kapta el a vírust. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek – mondta el ismét Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.
Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy maradjanak otthon. Aki teheti, az autóval vagy kerékpárral járjon munkába, de a gépjárműveket is fertőtleníteni kell, mondta még a tisztifőorvos. Müller Cecília szerint azok, akik tömegközlekedés igénybevételére kényszerülnek, csökkentsék a megállókban való várakozás idejét, és nagyon figyeljenek a távolságtartásra.
A tisztifőorvos szerint minden olyan felületet – billentyűzetet, villanykapcsolókat, kilincseket –, amit rendszeresen megfogunk, gyakran fertőtlenítsünk.
Lakatos Tibor rendőrezredes beszámolt arról, hogy csütörtökig 10 668 állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba. 78 417 ellenőrzés, 418 esetben volt szabálytalanság, 341 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 36 figyelmeztetést és 211 helyszíni bírságot szabtak ki. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban is ellenőrzött a rendőrség, rengeteg szabályszegést észleltek, 162 esetben indult eljárás, esetben 76 szabtak ki helyszíni bírságot, és 1117 esetben figyelmeztettek.
Lakatos szerint vannak olyan szabályszegők, akiket már többször is indokolatlan közterületi tartózkodáson értek, külön kérte, hogy tartsák be a szabályokat. A rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket is,
 • 32 eljárást indítottak rémhírterjesztés miatt,
 • 22-t közveszéllyel fenyegetés miatt,
 • 29 esetben csalás miatt indítottak eljárást.
Lakatos szerint a határátkelők többségén folyamatos a forgalom, több határátkelőt újranyitottak, hogy a környező országokba ingázók munkába járása megoldott legyen.
Újságírói kérdésekre adott válaszok:
 • Orvosszakmai kérdés, hogy mely krónikus beteg ellátása tűr halasztást, mely nem – mondta kérdésre Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint a szakmai iránymutatás alapján az egyes kezelőorvos, klinikus kell hogy döntést hozzon.
 • Jelenleg is folyamatban van hazai gyártású védőfelszerelések gyártása, de tervezik a kapacitások bővítését, mondta Lakatos.
 • A Magyarországra érkező egészségügyi eszközök elosztását a betegellátáshoz, az igényekhez igazítva osztják ki.
 • Természetesen befolyásolja a genetikai állományunk azt, hogy mennyire sérülékeny a vírusokkal, így a koronavírussal szemben a szervezetünk, mondta Müller, hozzátéve, a koronavírus esetében ezt vizsgálják a kutatók.
 • A vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat mutatja ki a legbiztosabban a vírus jelenlétét, és kétszer kell mintát venni, hogy megerősödjön a pozitivitás ténye.
 • A szív- és tüdőkórházakban fekvő betegeket fokozottan védeni kell, mondta Müller Cecília, kiemelt biztonsági intézkedéssel fogadhatják és kell hogy ellássák ezeket a betegeket az érintett intézmények.
 • A büntetés-végrehajtási intézményekben már a járvány kezdete előtt biztonsági intézkedéseket vezettek be, így újraszabályozták a kijárást, valamint az ott foglalkoztatottak védelmében is utasításokat adtak ki, mondta Lakatos az idevágó kérdésekre. Idáig nem történt fertőzés bv-intézményekben.
 • Bizonyos fokig szabályozhatók az árak, de azt is figyelembe kell venni, hogy a világpiacon is jelentősen drágultak a gyógyászati termékek, védőeszközök és az alapanyagok is. Zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések azért, hogy az embereket ne verjék át csaló árakkal.
 • Mikor gyógyult egy koronavírusos beteg? Ha tünetmentes, akkor nem kezelik kóházban, de a 14 napos karantén önmegfigyeléssel még a tünetmentes esetekben is fontos. A kórházi kezelés után is két hét önmegfigyelést javasolnak, nehogy visszaesés legyen. A harmadik tesztvizsgálat általában már negatív, ezután tekinthető gyógyultnak valaki, mondta Müller.
 • Az asztma is kockázatos tényező, erősítette meg a tisztifőorvos.
 • Az utcai maszk viselése saját választás. Ha valaki beteg, akkor maradjon otthon, ez a legfontosabb. Ha mégis el kell mennie, akkor a beteg ember viseljen maszkot, mert akkor nem tudja átadni a fertőzést cseppfertőzéssel, mondta Müller az idevágó kérdésre. A tisztifőorvos szerint egészséges ember saját döntése, hogy viseli-e, de ha igen, akkor azt feltétlenül helyesen tegye.
 • A kijelölt, akkreditált laboratóriumokban zajló vizsgálatok közül is általában két mintavételre van szükség ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak a koronavírus tesztelése során.
 • Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhíteni tudunk, de az előfordulhat, hogy bizonyos helyeken, településeken, ahol akár gócpont alakul ki, ott tovább szigorítanak a kijárási korlátozásokon, illetve a hatósági utasításokon, mondta Lakatos. Müller Cecília hozzátette: az biztos, hogy járványügyi szempontból semmiképpen sem enyhítenek a mostani intézkedéseken.
 • Olyan, hogy karanténban dolgozó egészségügyi dolgozó, nincs, mondta Müller, állítva, hogy nem is tudja ezt értelmezni. A tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók is különböző mértékben vannak kitéve a fertőzés veszélyének, és az eszközellátásuk is ezeknek a szinteknek megfelelő. A kórházak egyheti tartalékkészlettel rendelkeznek és folyamatos az ellátásuk eszközökkel, tette hozzá Lakatos Tibor.
 • A védelmi bizottságok koordinációs feladatot látnak el a járványügyi védekezésben, mondta a rendőrezredes.
 • A magas vérnyomás is kockázati csoportba sorol krónikus betegséggel élőket, gyakorlatilag életkortól függetlenül, mondta Müller Cecília. De ilyenek az anyagcserebetegségek, például a cukorbetegség, vagy bármely immunrendszert támadó, krónikus megbetegedés is.
 • Olyan komoly hiányosságot, ami az ellátást veszélyeztette volna, nem jelentett egyetlen kórházparancsnok sem, hangzott el kérdésre.
 • Jelen ismeretünk szerint a rovarok, szúnyogok nem terjesztik ezt a betegséget, válaszolta Müller Cecília az idevágó kérdésre.
(Index nyomán)
 
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready