2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Budapesti idősotthonba is eljutott járvány, a napokban dől el, hogy sikerül-e megállítani

Reklám

Pont egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket itthon. Megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a friss adatokat ismertetve. Az, hogy sikerült a robbanást megelőznünk, ez nagyban köszönhető a lakosság együttműködésének – tette hozzá.

Müller Cecília szerint elvégzik a tesztet mindenkin, aki gyanús (illusztráció)
– Most, hogy itt a szép idő, újabb áldozatvállalást követel, hogy ne mozogjunk csoportosan a szabadban – mondta Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy erre különösen kell figyelni, mert egyre nehezebb lesz betartani.
Újra felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára.
Emlékeztetett arra, hogy már márciusban elrendelte az idősgondozási intézményekben a látogatási és kijárási tilalmat. Aki fenntartja, az ő felelőssége, hogy a betartassa a rendelkezéseket, valamint gondoskodjon a higiéniáról. – Itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén, itt semmiféle lazítás nem megengedhető ezekben az intézményekben – fogalmazott. Ha megjelennek a tünetek, azonnal elkülöníteni és jelenteni kell – tette hozzá
Lakatos Tibor szerint normális rend alakult ki a határátkelőhelyeinken, kilépő oldalon román irányba van egy várakozás, mert a román fél új módszert vezetett be. Hazatérő honfitársainknak nem kell várakozni, több mint 12 ezer esetben rendeltek el hatósági házi karantén.
Ma hat repülőgép érkezett védőeszközökkel, ma még érkezik egy Antonov Kínából, a világ legnagyobb repülőgépe védőeszközöket hoz. Tegnap több mint 50 kórházba vittek védőeszközöket – mondta.
Az újságírói kérdések következnek:
– Többen megfertőződtek egy budapesti idősotthonban, mit tesznek? Sajnálatosan az egyik idősotthonunkba bejutott a fertőzés. Egy kétnapos történeten vagyunk túl – válaszolta Müller Cecília. Aki rosszul érezte magát, kórházba került, akinek nem voltak panaszai, elkülönítették. Sajnos szobakarantént kellett elrendelni, megkezdődött az intézmény fertőtlenítő nagytakarítása. Talán sikerül megfogni a tovaterjedést, de ez a következő napokban fog kiderülni. Ismételten felhívta a működtető figyelmét, hogy rendkívül nagy a felelőssége a következő napokban.
– Hova kerülnek a szállítmányok? Először a népegészségügyi központ raktárába mennek. A kórházak egy hétre előre kapnak megfelelő mennyiségű felszerelést. Először az egészségügyi dolgozók, majd rendőrség, honvédség kap belőlük.
– Terveznek-e határozottabb fellépést a köztereken? Nem az a cél, hogy négy fal közé szorítsuk a magyar embereket, hanem hogy megelőzzük a járvány terjedését – válaszolta Lakatos Tibor ezredes. Igyekeznek az állampolgárok együttműködésére alapozni.
– Hozzájut-e minden cukorbeteg a tb-támogatott inzulinhoz? Egyelőre úgy tűnik, biztonságos az ellátás, az alapanyag is rendelkezésre áll – válaszolta Müller Cecília.
– Egyre több magánkórház végez teszteket, érdemes ezekre befizetni? Számos laboratóriumi vizsgálat van, ezek egy része validált, más része nem – válaszolt Müller Cecília.
– A sorra megjelenő álhírek mennyire nehezítik a védekezést – kérdezi az M1? Vannak, amelyek nehezítik, mint például a lezárásról szóló volt. Mindenkit arra kérnek, hogy jól gondolják meg, amit közzé tesznek, mert akaratlanul is félelmet kelthetnek az állampolgárokban.
– Szabad-e horgászni – kérdezi a Tolnai Népújság. – Nem a bezárás a lényeg, szükségünk van a szabad levegőre, hogy a mentális egészségünket megőrizzük. Kell hogy sportoljunk, ha úgy tudjuk űzni, hogy a megfelelő távolságot megtartjuk.
– A Napi.hu az első nem Kesma-lap, akinek a kérdését beolvasták, a tesztekről kérdezett. A HVG azt kérdezte, elég-e a teszt? Akit a háziorvos vagy kezelőorvos gyanús esetnek minősít, elvégezzük nála a laboratóriumi vizsgálatot, ugyancsak elvégezzük a szoros kontaktjainál ezeket – válaszolta Müller Cecília.
– Miért foglaltak le szálláshelyeket? Szálláshelyek és kollégiumok vannak lefoglalva az ország több pontján, nem betegeknek, hanem a védekezésben részt vevő munkatársaknak, ha esetleg szükség lenne rájuk – válaszolta Müller Cecília.
– Az Uzsoki kórház főnővére megírta a Facebookon, hogy koronavírusos, de továbbra is bejárt dolgozni? Mi a véleménye? Sajnálom, hogy ez bekövetkezett, és felhívom kollégáimat, hogy vigyázzanak magukra. Nem helyes, ha valamilyen információt szerzünk, és nem közöljük a hatóságokkal – mondta Müller Cecília.
– Milyen új tényezőkkel bővült a háziorvosi csekklista? Kicsit részletesebb lett, tágították a kört – mondta Müller Cecília. Továbbra is a háziorvos dönt. Ha a beteg úgy érzi, hogy koronavírusos, ugyanúgy hívja a háziorvost, és ő intézkedik és kérheti a vizsgálatot.
Véget ért a tájékoztató, a Magyar Hang kérdéseit ezúttal sem válaszolták meg.
(Magyar Hang)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready