Lettországban a kormány egy hónappal, május közepéig meghosszabbítaná az országosan bevezetett veszélyhelyzetet. Erről a kormányzó ötpárti koalíció vezetői döntöttek hétfőn.
"Bár a helyzet jelenleg kezelhető, sem a válság, sem a járvány még nem múlt el" - hangsúlyozta Krisjanis Karins lett miniszterelnök az ötpárti tanácskozást követően Rigában. A keddi kabinetülésen meghozandó végleges döntés előtt még azonban ki szeretnék kérni azt egészségügyi szakértők véleményét - tette hozzá Karins, akit a Leta lett hírügynökség idézett.
A balti államban eddig 572 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, egy ember belehalt a kórba, tizenhatan pedig meggyógyultak. Egyéb korlátozó intézkedések mellett a tömegrendezvényeket betiltották és bezáratták az oktatási intézményeket is.
A koalíciós partnerek a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett abban is egyetértettek, hogy el kell halasztani a rigai helyhatósági választásokat - mondta Karins. A lett parlament februárban oszlatta fel rigai városi tanácsot, ahol hónapok óta hatalmi harc dúlt a helyi politikai erők között, ezután terveztek előrehozott önkormányzati választást a 700 ezer lakosú lett fővárosban.
(MTI)