Több mint száz fertőzött van a Pesti úti idősotthonban - ezt jelentette be rendkívüli hírként a tisztifőorvos, ismét a fenntartók felelősségét kiemelve. A tisztifőorvosi hivatal munkatársai már az intézményben vannak, a szabályok betartása kiemelkedően fontos.
Zoom
Hajrá Magyarország! felirat a beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmány átvételén a fővárosi Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő udvarán 2020. április 9-én (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Müller Cecília személyesen látogat el a Pesti útra - a tisztifőorvos látni akarja, valóban megtesznek-e mindent a járvány megakadályozásáért.
Győrben is tesztelnek
980 főt tartanak nyilván fertőzöttként Magyarországon. „Sajnos ismét 8 krónikus beteg távozott közülünk” – mondta Müller Cecília. Egyikük fiatal volt, de hosszú évtizedek óta krónikus betegsége volt, így veszélyeztetett volt.
Már számos laborvizsgálat történik, ami egyértelműen növeli a laborvizsgálatok számát. Továbbra is éjjel-nappal működnek az NNK laborjai, és Győrben is új vizsgálóközpontot indítottak el.
58 ember van lélegeztetőgépen
Több intézményben, az ország több pontján, a kijelölt járványügyi kórházakban ápolják a rossz állapotban lévőket.
Több mint kétmillió maszkot és 300 ezer kesztyűt kapnak az idősotthonok
A Rózsa utcai idősotthonban is tíz alatti, de jelentős a betegségszám, közölte Müller Cecília.
Több idősotthonban is vannak betegek
Pontos adatokat nem mondott a tisztifőorvos, de megemlítette, hogy más idősotthonokban is vannak megbetegedések.
Müller húsvéti nagytakarításhoz adott tanácsokat
Tisztuljunk meg, mondta az országos tisztifőorvos, majd a húsvéti, tavaszi nagytakarításhoz adott praktikus tanácsokat, mint például, hogy „ne sajnáljuk a tisztitószereket”. Az allergiások viseljenek maszkot porszívózás közben, mondta Müller, mert portalanítás során könnyen belélegezhetünk vírusokat. A rongyokat pedig felejtsük el egy időre, inkább dobjuk ki, mert a felületükön könnyen megmaradnak a vírusok.
39 kórházba jut védőfelszerelés, maszkokat kapnak a háziorvosok
Lakatos Tibor rendőr ezredes jelentette be, hogy újabb védőeszközöket szállítanak ki az egészségügyi dolgozóknak. A kórházak így növelhetik készleteiket, és a háziorvosok, illetve az alapellátásban dolgozók is jelentős mennyiségű és most már a szükséges védelmet is nyújtó eszközöket, maszkokat kapnak meg egy újabb kínai szállítmányból.
Tegnap is négy repülő érkezett védőfelszerelésekkel. Egy Hongkongból, három pedig Kínából hozott egészségügyi védőfelszereléseket.
Lakatos Tibor: 24 óra alatt 860 házi karantént rendeltek el
Összesen már több tízezer ilyen rendelkezést hoztak, és több százezerszer ellenőriztek, mondta a rendőr ezredes. Sajnos sok a szabálytalankodás, több ezer ellenőrzést folytattak, több százszor figyelmeztettek.
4539 személyt figyelmeztettek a kijárási korlátozások megszegése miatt, és immár több mint ezer esetben helyszíni bírságot szabtak ki, csaknem 1200 esetben pedig eljárást kellett indítania a rendőrségnek.
Ezt csinálja, ha hazaér valahonnan
„Javasoljuk, hogy megérkezéskor a felső ruházatot, cipőt hagyja kint, és azonnal mosson kezet – mondja Müller. – Az a legbölcsebb dolog, ha rögtön lezuhanyozik, és ruhát cserél, amint hazaér."
Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
Azt érzékeljük, hogy a jó idő egyre több embert csalogat ki, mondja Lakatos. Ahogy egyre több időt töltenek bent a lakásokban, egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást.
449 intézkedés volt Budapesten tegnap a kijárási korlátozások megsértése miatt
Szaporodnak azok az esetek, amikor megsértik a kijárási korlátozásokat – mondta Lakatos Tibor a budapesti, Pest megyei fegyelmezettségre vonatkozó kérdésre. 51 személyt figyelmeztettek, és 81 egy fővel szemben szabálysértési eljárást is kellett indítani a fővárosban.
Nem létezik otthoni gyorsteszt – jelentette ki Müller Cecília, ilyen tesztre nincs engedély, ha valakinek ilyet kínálnak, akkor az azonnal jelentse be.
Csak azután lehet kiengedni valakit egy kórházból, ha negatív a koronavírustesztje, válaszolta Müller egy kérdésre.
Nincs igazolt koronavírusos a büntetés-végrehajtási intézetekben
Ezt válaszolta Lakatos Tibor a kérdésre, van-e gyanús eset. Az ezredes szerint tüneteket sem mutat senki ezekben az intézményekben.
Nagyon különböző a kínai védőeszközök minősége
Müller Cecília szerint a termékek minősítő címkékkel, CE-jelzésekkel vannak ellátva, hogy az Európai Unióba érkező áruk Európában felhasználhatók. Aminek ilyen jelzése nincs, azokra semmilyen garancia sincs, semmiféle minőségellenőrzésen nem estek át. Arra a tisztifőorvos nem válaszolt, hogy Magyarországon vizsgálják-e a most Kínából vásárolt, kormányzati úton beszerzett eszközöket.
(Index nyomán)