Izraelben a ma reggel kiadott közlemény szerint eddig 10 095 személy fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, s közülük 93 meghalt. Fölkorbácsolta a kedélyeket, hogy a késve megtett óvintézkedések következtében az idősek otthonaiban csoportos megfertőződések és halálesetek történtek. A Negev sivagati Beér-Sevá’ város Támasz (sic!) nevű otthonában már 11 idős ember halt bele a fertőzésbe a több tucat megfertőződött közül. A hozzátartozók tüntetnek az intézmény kapuja előtt. Izraelben csak az elmúlt 24 órában 13 halálos áldozatot követelt a kór - írja a Jedi’ot Áháronot és a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
Beér-Sevá város idősek otthona előtt gyülekező aggódó hozzátartozók (fotó: beersheva.net)
Úgy látszik, nem csak a magyar főváros Pesti úti Idősek Otthonának lakói körében szedi áldozatait mulasztások miatt a koronavírus, hanem az egészségügyi szempontból fejlett országnak számító Izraelben is. A legutóbbi jelentések szerint ugyanis tegnap 11-re emelkedett a koronavírussal megfertőzött elhunytak száma a déli Beér-Sevá’ város Mis’án (Támasz - משען) nevű idősek otthona lakóinak körében. A Negev sivatagi város otthonában megfertőződött, és elhunyt személyek hozzátartozói már napok óta tüntetnek az intézmény kapuja előtt, amiért sokáig nem adtak hírt a szeretteik körében terjedő járványról, illetve azért, mert a csak megkésve láttak hozzá a védekezőintézkedésekhez.
Zoom
A dolgozókat is szűrik Beer-Sevá idősek otthonában (fotó: beerseva.net)
De nem csak a Negev sivatag fővárosának tartott Beér-Sevá’ idősek otthonában aggasztó a helyzet a bentlakók halálozási és megfertőződési számát illetően, hanem például az északi Jávniél város Jokrá (Tekintély - יוקרה) nevű intézményében hét, míg Tibériás városban már szintén hét halálos áldozata van a koronavírusnak. Az idősek otthonaiban Izrael-szerte eddig összesen 27 ember halt meg az elmúlt néhány nap folyamán. Az egész országban a koronavírussal megfertőzöttek száma eddig 10 095, míg közülük 93 személy meghalt.
Zoom
A zárlat alatti Bnéj Brák ortodox vallásos városban katonák osztanak élelmiszert a lakosságnak (fotó: Reuvén Castro)
A beér-sevá’i idősek otthonában bekövetkezett csoportos haláleset után (de csak utána) az Izraeli Egészségügyi Minisztérium államtitkára utasítást adott mintegy 3000 koronavírus teszt elvégzésére azon otthonok lakóinak, illetve az ellátásukat végző dolgozók körében, ahol akárcsak egyetlen megfertőződés is történt. A teszteléseket tegnap már el is kezdték. Az elhunytak hozzátartozóinak állítása szerint a minisztérium túlságosan későn, csak a csoportos megbetegedések, illetve halálozások után adott utasítást az idősek és az őket ellátó dolgozók szűrésére, s ezért följelentést tesznek a minisztérium ellen.
H. J. – Kuruc.info