Meghalt az első koronavírusos beteg Vietnámban pénteken - számolt be az állami média.
A hetvenéves férfi az ország középső részén található Hoi Anban élt, közel a turisták körében népszerű, 1,1 millió lakosú Dananghoz, ahol csaknem 100 nap után a koronavírus újra felbukkant.
A hatóságok pénteken 45 új esetet regisztráltak. Még sohasem volt ilyen magas a napi új fertőzöttek száma. A Kínával határos, 95 milliós országban 509 fertőzöttről tudni, az első esetet január végén jelentették.
Vietnám már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban többször dicsérte a vietnámi hatóságok gyors reakcióját.
A hatóságok az elmúlt napokban lezárták Danangot, kijárási korlátozásokat rendeltek el, és megkezdték az előkészülteket egy tábori kórház felállítására. Noha egyelőre nem találták meg a danangi góc eredetét, a városban a hatóságok fokozottabban lépnek fel az illegális bevándorlók ellen. Eközben a fővárosban, Hanoiban bezárták a vendéglátó helyiségeket, és betiltották a nagy létszámú rendezvényeket. Vietnámi kutatók szerint a Danangban azonosított koronavírus-törzs fertőzőbb, mint a korábbi, és vélhetően megegyezik azzal, amelyet már Bangladesben, az Egyesült Királyságban és Írországban is kimutattak.
(MTI)