Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy legalább két héttel elhalasztja a koronavírus-járvány elleni intézkedések szigorának enyhítését, mert ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma.
"Most nem szabad levenni a fékről a lábunk" - mondta a kormányfő sajtótájékoztatóján.
Az eredeti terv szerint szombattól enyhült volna a szigor: ismét kinyithattak volna például a szórakozóhelyek és a kaszinók. Ugyanakkor szigorításokat jelentett be Johnson: közölte, hogy kötelezővé teszi a maszkviselést a mozikban, múzeumokban és további zárt terű helyeken.
Nagy-Britannia a járvány által leginkább sújtott országok egyike: 46 ezren haltak bele eddig a ragályba, és a kormányt sok olyan bírálat érte, amely szerint túl későn rendelte el az óvintézkedéseket.
Csütörtökön a brit kormány Észak-Angliát érintően fokozta a szigort: külön háztartásban élők nem találkozhatnak egymással.
Egészségügyi szakértők közölték: immár nem biztosak abban, hogy a fertőzési ráta - amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a kórokozót - 1 alatt van Angliában, ami azt jelenti, hogy a vírus exponenciálisan terjedhet.
(MTI)