Bezár!
2021. január 25., hétfő, Pál napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:07 Meghalt 56 beteg, 844-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - az aktív fertőzöttek száma 105 302-re csökkent08:53 Újabb észak-koreai diplomatának lett elege a sztálinista jólétből08:24 Tízszeresére növekedett a Magyarországra érkező kínaiszemét-szállító vonatok száma08:01 Jelzésértékű, hogy a franciaországi Rothschild-fiúval tárgyalt először Biden07:46 100 millió közelében a kínai vírus fertőzöttjeinek száma07:25 Elárverezték a Knight Rider K.I.T.T.-jét - a vacsora David Hasselhoff-fal már kevésbé volt kelendő06:56 Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe egy SpaceX-rakéta22:52 Női vízilabda olimpiai selejtező: magyar siker a fináléban22:33 Trump brazil cioncimbijének is a fejét követelik22:16 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának22:09 Kapitulált a francia kártya - Heti progresszió (LXIV. rész)21:30 Ságvári és a "történelmi példaképek" - Viszontválasz Schiffer Andrásnak20:57 Szicíliában köthet ki Afrika egyik szemétszállító hajója20:33 Karanténba vonult az Airbus mintegy ötszáz dolgozója Hamburgban20:03 Hollandiai fiatalok egy tesztközpont felgyújtásával tiltakoztak a kijárási tilalom ellen
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

A fertőzöttebb településeken távoktatásról dönthet a megyei operatív törzs Erdélyben és Romániában

Reklám

A romániai közoktatásban szeptember 14-én kezdődik a tanév, a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, a fertőzöttebb településeken azonban a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs - jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán a kormány illetékes minisztereivel folytatott egyeztetés után.
Azokat a településeket tekintik biztonságosnak, ahol az utóbbi két hétben az ezer lakosra jutó napi megbetegedések átlaga egy alatt volt, ezekben minden diák iskolába mehet.
Ahol az utóbbi két hétben az ezer lakosra jutó napi megbetegedések átlaga meghaladja a hármat, az iskolákat bezárják, és távoktatásban folytatódik a tanév.
Ahol közepes a járványveszély - a mutató 1 és 3 között van - csak a diákok egy része járhat iskolába, a többiek otthon tanulnak. Az óvodások, valamint az iskolák alsó tagozatának (1-4 osztály), és végzős (8. és 12.) osztályainak diákjai személyesen vesznek részt az oktatásban, a felső tagozat és gimnázium többi tanulója pedig annak függvényében, hogy hány diákot tud fogadni az iskola a járványügyi távolságtartási szabályok betartása közepette.
Ezt a három forgatókönyvet zöld, vörös és sárga színnel jelölik. Arról, hogy melyiket alkalmazzák az egyes iskolák esetében, megyei szinten dönt a járványügyi operatív törzs a polgármesterek, és tanfelügyelőségek javaslatai alapján. A kritériumrendszert egyébként nemcsak a közoktatásban fogják alkalmazni - jegyezte meg az elnök.
Iohannis rámutatott: a jelenlegi járványügyi helyzetben - amikor Romániában az utóbbi két hétben a naponta azonosított új fertőzések átlaga meghaladta az 1100-at - a települések túlnyomó többségében a kritériumrendszer lehetővé teszi az iskolák megnyitását. Néhány száz településen vezetnék be a sárga, illetve mintegy 50 településen a vörös forgatókönyvet, a döntést azonban mindenütt tanévkezdéskor és később év közben a friss adatok alapján hozzák meg, illetve módosítják.
Példaképpen említette, hogy Bukarest, ahol rendszeresen több új fertőzöttet diagnosztizálnak, mint a legfertőzöttebb megyékben, a zöld forgatókönyv érvényesül, hiszen a magas fertőzésszámot lakosságarányosan értékelve viszonylag alacsony a járványveszély.
Arra számítanak, hogy az online oktatás ideiglenes megoldás lesz, és záros határidőn belül minden diák visszatérhet az iskolapadba.
A közoktatásban érvényesítendő távolságtartási, higiéniai és fertőtlenítési szabályokat az egészségügyi minisztérium dolgozza ki.
Kérdésre válaszolva Iohannis úgy értékelte: az online oktatás sem jelenti azt, hogy sérül a gyerekek alkotmányos joga az oktatáshoz.
Rámutatott: nem lehet eltekinteni a világjárvány körülményeitől, nem azért vezetik be a távoktatást, hogy a diákokon kísérletezzenek, hanem éppenséggel az a cél, hogy a fertőzésveszély közepette is biztosítsák a diákok jogait, anélkül, hogy veszélyeztessék a diákok és a családtagok egészségét.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready