A német rendőrség feloszlatott szombaton Berlin központjában egy tüntetést, amelyen a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakoztak több tízezren, de a résztvevők a többszöri felszólítás ellenére nem tartották meg az előírt távolságot és nem viseltek maszkot. Hasonló, de kisebb tüntetések voltak szombaton Párizsban, Londonban és máshol is.
Zoom
Talán nem az összes szivárványzászlós volt szélsőjobbos (fotó: Christian Mang / Reuters)
Egy rendőrségi szóvivő szerint a berlini tüntetők néhány kisebb rendzavarást leszámítva - mint egy sittgyűjtő konténer felgyújtása, úttorlaszok emelése - békésen szétoszlottak.
"Nem tartották be a szabályokat, sajnos, nem volt más lehetőségünk" - közölte a Twitteren a berlini rendőrség.
Zoom
Fotó: Axel Schmidt / Reuters
A tüntetők a Brandenburgi kapunál gyülekeztek, "Állítsátok le a koronavírussal kapcsolatos hazugságokat", illetve "Merkel mondjon le" feliratú transzparensekkel. A 18 ezer fősre becsült tömeg ellen 3000 rendőrt vonultattak fel, mert a rendőrség erőszakos cselekményekre készült. A közösségi médiában ugyanis a járvány elleni intézkedéseket ellenző aktivisták arra szólítottak fel mindenkit, hogy fegyverkezzenek fel, és menjenek Berlinbe.
Zoom
Fotó: Axel Schmidt / Reuters
A héten Berlin betiltotta a megmozdulást, de egy német tartományi bíróság felülvizsgálta a döntést, és az éjszaka engedélyezte azt.
Eddig Németország kezelte a legjobban a koronavírus-járványt az európai országok közül, köszönhetően a nagyarányú tesztelésnek, amely révén csökkenteni tudta a fertőzések és halálesetek számát.
Zoom
Fotó: Christian Mang / Reuters
Az elmúlt hetekben azonban nőtt a napi új fertőzések száma az országban. Angela Merkel kancellár pénteken felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a védőintézkedéseket.
Németországban szombaton 242 201 fertőzöttet, 9 297 halálesetet és 214 742 gyógyultat tartottak számon a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
Zoom
Fotó: Axel Schmidt / Reuters
Párizsban szintén tüntettek az egészségügyi intézkedések ellen, itt "Nemet mondunk az egészségügyi diktatúrára", illetve "Hagyjátok lélegezni a gyermekeinket" feliratú táblákkal gyülekeztek.
Londonban néhány száz "vírustagadó" és "oltásellenes" ember gyűlt össze a Trafalgar téren, és követelte az óvintézkedések eltörlését.
Frissítés: Reichstrag-"ostrom" és őrizetbevételek
3000 tüntetőt vett őrizetbe a német rendőrség, miközben szombat délután feloszlatta a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések elleni tüntetést Berlinben - írja és mondja is az Euronews, de valószínűleg elnézhették, mert ez egészen rendkívüli lenne, és más médiumok mellett a Deutsche Welle és a Reuters is 300 őrizetbe vett tüntetőről tud (és azóta az MTI is), ami még mindig nagyon komoly szám.
Hivatalos becslések szerint 18 ezren voltak az utcákon, de szintén a fentebb linkelt lapok 38 ezer körülire teszik a számukat. A rendőrség erőszakos cselekményekre készült, ezért 3000 fővel vonult fel a demonstrálókkal szemben.
„ Az egész kormány illegális, minden illegális - mondja ez a tüntető. A korona nem más, mint egy súlyos influenza. A világjárványt meg arra használják, hogy rabszolgává tegyenek minket embereket."
A liberális közszolgálati (bár ezek a fogalmak ütik egymást...) Deutsche Welle szerint a Reichstagot is megpróbálta "megostromolni" az ún. nevezett Reichsbürgerek egy csoportja, parikasprével verték vissza őket.
Még egy ponton téveszthette meg az Euronewst a 3000-es szám, a híradások 3000 szélsőjobboldaliról és Reichsbürgerről szólnak, akik az orosz nagykövetség előtt gyülekeztek, csak közülük legalább 200 főt vettek őrizetbe. A berlini rendőrség szerint üvegekkel dobálták őket, és megpróbálták társaikat kiszabadítani.
Ugyanez történt Svájcban is. Több ezres tömeg gyűlt össze Zürichben, hogy a maszkviselés, és az oltások ellen tiltakozzon.
A feliratok között olyanok szerepeltek, mint : „Van jogod nemet mondani” vagy „Elítélem a félelem, és a pánik politikáját”
Az országban eddig majdnem 42 ezer igazolt eset van, és két ezren haltak meg a vírussal összefüggésben.
A londoni Trafalgar téren is több százan tiltakoztak a maszkviselés ellen. Az arc elfedése kötelező minden zárt területen Angliában, és Skóciában, valamint minden nyilvános zárt téren Észak-Írországban.
Az Egyesült Királyságban meghaladja a 335 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, és majdnem 42 ezren haltak meg.
2. frissítés: A nap, amikor a nácizók voltak a kisebbség a német (?) fővárosban
Bár a rendőrség hivatalosan idejekorán feloszlatta a tüntetéseket, a demonstrálók utána is nagy számban gyülekeztek a különböző köztereken. Már a német precizitás sem a régi... Egy mintegy százfős ellentüntetői csoport, írja a BBC, "Nácikkal és fasisztákkal vonultok!" kiáltásokkal próbálta meggyőzni a főtömget megkérdfőjelezhetetlen liberális igazságáról.
A tüntetések egyik attrakciója, a környezetvédelmi jogászként és aktivistaként jól ismert Robert F. Kennedy Jr. beszéde volt. A meggyilkolt John F. Kennedy volt amerikai elnök unokaöccse, és a szintén merénylet áldozatává vált Robert F. Kennedy volt igazságügyi miniszter fiáról van szó, aki a fősodratból oltásellenesként és összeesküvéselmélet-hívőként számon tartva kiszorult. 2008-ban még Hillary Clintont támogatta az demokraták elnökjelölt-választásán, majd annak bukása után beállt Obama mögé.
Az RT Deutsch tegnapi 11 órás közvetítése itt található:
3. frissítés: Még két videó Berlinből
A német, de angol nyelvű közszolgálati DW rövid tegnapi összefoglalója:
Az RT Deutsch is faggatta a tüntetőket:
 
(Kuruc.info - Euronews - Deutsche Welle - MTI - BBC nyomán)