2020. október 28., szerda, Zsálya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:02 Operatív törzs: jelentősen emelkedtek a kiszabható bírságok összeghatárai14:42 Müller: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás14:31 Korai keresztény templom maradványaira bukkantak a Golán-fennsíkon13:48 Putyin közölte Erdogannal, hogy nem örül a hegyi-karabahi terroristaexportnak13:28 Új rakéták sikeres teszteléséről számolt be az orosz védelmi minisztérium13:02 50 forint segélyt kapott az államtól egy nyugdíjas12:52 Fontos kérdés lehet ez a cseheknél: a képviselőházuk terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah teljes egészét12:34 Oroszországban kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken12:13 Novák: januártól akár a csok teljes összege felvehető többgenerációs otthonok létrehozására11:50 Kormányzati fellépést követel a Facebook ellen a Mi Hazánk11:33 Egyéves baba meglövése miatt ítéltek el egy 12 éves feka "rappert" Amerikában - nem ez az első ügye11:03 Itt tartunk 2020-ban: Gyurcsány fiatalok közé megy, és nem leköpik, hanem pózolnak vele10:22 Toroczkai: a Facebookot el kell felejteni, magyar közösségi oldalra van szükség!09:55 Megbetegedések miatt maradt el a Fővárosi Közgyűlés ülése 09:42 "Kanadai" lesz a Rubik-kocka - 50 millió dollárért adták el
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Müller: már nem elég a maszk helyett a sál, csak az egészségesek oltathatják be magukat influenza ellen

Reklám

Miután a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről döntött, június 17-én az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos napi sajtótájékoztatóit is felfüggesztették. A második hullám idején azonban újraindították őket, a szombati volt a szünet utáni első alkalom, ami rögtön egyórás késéssel indult - írja a 24.
Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: a rendőrség a járványügyi készültség időszakában folytatta a tavasszal megkezdett feladatokat, ez augusztusban a határellenőrzéssel is kiegészült. 56 ezernél is több esetben ellenőrizték a házi karantén betartását elektronikus úton, és egymillió alkalommal hagyományos úton.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: néhány hónappal ezelőtt nyugvópontra helyeződött a járvány, de a nyár végével elkezdett nőni a fertőzések száma, ötödik napja az ezret közelíti az új esetek száma.
Szombatra 16 920 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma, közülük 11 863 az aktív fertőzött. Hatan hunytak el az utóbbi 24 órában, közülük a legfiatalabb 55 éves volt, a legidősebb 81. Egy nap alatt 809 magyarnál azonosították a betegséget.
A 20-29 évesek a leginkább érintettek, de az időseket kell inkább félteni
A második hullám másképpen viselkedik, mások a jellemzői, ezért az intézkedések is másmilyenek. Más stratégiát alkalmaznak: míg tavasszal elsősorban az idősek voltak érintettek, most a 20-29 éves korosztályban van a legtöbb fertőzött, de a legveszélyeztetettebbek a betegség lefolyása szempontjából továbbra is az idősek és az alapbetegséggel küzdők. A 20-29 éves korosztály jellemzően tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel átvészeli a megbetegedést, de tovább tudja adni a veszélyeztetettebb korosztálynak, ezért fontos, hogy betartsák a higiéniai szabályokat. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, ügyelni kell a kézmosásra. Akinek tünetei vannak, semmi esetre se menjenek közösségbe – mondta.
A fertőzöttek átlagéletkora a teljes vírusidőszakban 41 év, az utolsó tíz napban viszont csak 35 év.
A hétfőtől életbe lépő új szabályokról elmondta, fontos, hogy szigorítottak a maszkviselés szabályain: már nem elég egy ruhadarab vagy sál az arc elé: maszkot kell használni, ami lehet textilanyagból is. Müller Cecília fegyelmezettséget kért a lakosságtól.
Újságírói kérdések
Folyamatosan visszajelzéseket kérnek a kijelölt egészségügyi intézményektől, rendelkezésre áll-e minden szakmai, tárgyi, emberi feltétel a betegek ellátásához.
Arra a kérdésre, hogy van-e elég teszt, Müller Cecília elmondta: megnövekedett az igény, ahogyan a fertőzöttek száma is növekszik. A PCR-teszteket a kijelölt laboratóriumok végzik, további kapacitások bevonására készülnek, ha ez szükséges az igények alapján.
A Népszava felvetette, hogy hogyan zajlik majd a térítésmentes influenzaoltás beadása, ha a háziorvosok online fogadják a betegeket. Müller Cecília elmondta: nem csak telefonos rendelés van, előzetes bejelentkezést követően lesz lehetőség az oltás beadatására. Viszont csak az oltathatja magát, aki egészséges. Az influenzaoltás fontos, mert a koronavírus és az influenza kockázati csoportja azonos, és a tünetek is hasonlóak. Ha tudjuk, hogy valakit beoltottak, kevésbé valószínű, hogy influenzás. Az ingyenes influenza elleni oltás október második felétől elérhető, a háziorvosoknál kell kérni.
Az első hullám alatt felgyűlt tudást és a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a házi karantén idejét tíz napra csökkentik. A tiszti főorvos szerint ennyi idő alatt tetten érhető, ha lappang a betegség. Nem csak Magyarországon, Ausztriában is 10 napos a karantén.
A világátlag alapján az egészségügyi dolgozók 20-30 százaléka fertőződött meg koronavírussal, Magyarországon ez az arány sokkal kedvezőbb, jelenleg 5 százalékos.
A szabályok ellen vétőket eddig sem büntették meg azonnal, és ezután sem fogják, de az ellenőrzésben a rendőrség is besegít. A szabályok betartásáért már a boltok üzemeltetői is felelősek.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready