Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Nem hagyta a legfelsőbb bíróság a templomlátogatás korlátozását New York államban

Reklám

Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el.
Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 5:4 arányban hozta meg döntését. A három liberális bíró és a konzervatív John Roberts főbíró nem értett egyet a döntéssel.
A testület leszögezte: a kormányzó rendelete "kifejezetten a templomokat sújtja a különösen kemény bánásmóddal".
Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója október 6-án adott ki rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt az állam egész területén korlátozták az emberek létszámát a nyilvános rendezvényeken és az imaházakban.
A kormányzói rendeletet többen éles kritikával illették. A Fox televízió idézte a brit Economist amerikai tudósítójának kommentárját: "nos, akkor a kormányzó szerint templomba menni nem biztonságos, miközben rendben van újabb üveg borért bemenni a boltba, új kerékpárt vásárolni (...) ugyan, ki gondolta volna, hogy a közegészségügy ilyen tökéletesen alkalmazkodik a szekuláris kényelemhez?" - írta Steven Mazie újságíró.
Israelék is hátrányosan megkülönböztetve érezték magukat
A brooklyni római katolikus egyházkerület és a szintén brooklyni Agudat Israel ortodox zsidó kongregáció pert indított a kormányzó rendelete ellen. A bírósági meghallgatáson a katolikus egyházkerület képviselője azzal érvelt, hogy a korlátozásokkal "tisztességtelen módon kipécézték a templomokat", az Agudat Israel pedig azt állította, hogy híveik "hátrányosan megkülönböztetettnek" érzik magukat.
New York állam jogi képviselője úgy vélekedett, hogy az állam tavasszal a koronavírus-járvány egyik amerikai gócpontja volt, a kormányzó a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozta rendeletét, és ez nem a templomok ellen irányult, hiszen több "világi" rendezvényt, köztük például koncerteket teljes egészében betiltottak.
A szövetségi legfelsőbb bíróság konzervatív bírái szerint a korlátozás sértette az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált vallásszabadságot. John Roberts konzervatív főbíró - a The New York Times című lap szerint - elutasító döntése indoklásában azt írta, "nem szükséges, hogy pillanatnyilag ilyen komoly és nehéz kérdésben döntést hozzunk".
A templomokat érintő hasonló korlátozások vannak érvényben a szintén demokrata párti kormányzók irányította Kaliforniában és Nevadában is. A bírák azonban korábban visszautasították, hogy ezekben a tagállamokban feloldják ezeket a korlátozásokat.
Andrew Cuomo csütörtökön sajtókonferencián reagált az alkotmánybírósági döntésre. "Jelentéktelennek" minősítette, és kiemelte, hogy nem lesz "gyakorlati hatása". A kormányzó szerint a legfelsőbb bírósági határozat "lényegében csak közlemény" arról, hogy új összetételű a testület. Hozzátette, hogy néhány korlátozást felold.
A demokrata párti politikus ezzel arra célzott, hogy az új, konzervatív főbírót, Amy Coney Barrettet október végén iktatták be a korábban elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális bírónő helyett.
Közleményt adott ki New York Állam Katolikus Konferenciája is, amely a tagállam katolikus püspökeit tömöríti. Az egyházi vezetők "a vallásszabadság érdekében hozott fontos döntésként" értékelték a legfelsőbb bíróság határozatát. Leszögezték ugyanakkor, hogy továbbra is együttműködnek az állam hatóságaival a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready