Bulgáriában január 4-től megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait, köszönhetően annak, hogy sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette be Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter a válságstáb heti sajtótájékoztatóján Szófiában.
A tárcavezető tájékoztatása szerint a gyógyultak száma meghaladja az új fertőzöttekét és a halálozások száma is csökkenő tendenciát mutat.
A bölcsődék, óvodák és a negyedik osztállyal bezárólag az iskolák január 4-én újranyithatnak. A testület ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben ismét megugrana a fertőzöttek száma az országban, úgy újból be kell majd zárniuk.
Bulgária a részleges karantént január végéig lazább változatban meghosszabbította. A hotelekben működő éttermek például december 22-től megnyithattak a szállóvendégek előtt. A múzeumok, képtárak és mozik januártól 30 százalékos kapacitással fogadhatnak látogatókat, illetve nézőket. A korlátozások alól mentességet élveznek a patikák, élelmiszerüzletek, bankok és biztosítók. A benzinkutak is nyitva tarthatnak.
A 6,9 millió lakosú Bulgáriában jelenleg 75 370 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Számuk egy héttel korábban még 82 443 volt. Az utóbbi 24 órában 1729 ember szervezetében mutatták ki a vírust, és 110-en hunytak el, miközben 2933 embert nyilvánítottak gyógyultnak. A járvány kitörése óta 7515 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe. Bulgáriában eddig 4608 embert oltottak be a Pfizer/BioNTech-vakcinával.
(MTI)