Bulgária hétfőn tovább lazította a koronavírus-járvány miatt decemberben elrendelt részleges karantént. Az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újranyithattak hétfőn a bevásárlóközpontok, sportlétesítmények, edzőtermek és tánciskolák. A középiskolák és gimnáziumok keddtől kezdenek fokozatosan visszatérni a tantermi oktatáshoz.
Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter Bojko Boriszov miniszterelnökkel tartott tanácskozásán rendkívül kedvező fejleménynek nevezte, hogy a gyógyulnak nyilvánítottak száma jelenleg tízszeresen meghaladja az új fertőzöttekét. Hivatalos adatok szerint vasárnap 24 óra alatt 1449 gyógyultat és mindössze 130 új fertőzöttet jelentettek.
A hétfőn újranyitott bevásárlóközpontok akciókkal csalogatták a vevőket, akiknek orrukat és szájukat eltakaró maszkot kell viselniük.
A járványügyi korlátozásokkal szembeni tiltakozások dacára az éttermek március 1-jéig zárva maradnak, és csak elvitelre főzhetnek. December vége óta ugyanakkor megnyithattak a hotelek éttermei, de csak a szállók vendégei számára.
Bulgária emellett január 29-től április végéig kötelező negatív koronavírustesztet írt elő az országba légi, szárazföldi, illetve tengeri úton érkezők számára, ami az uniós tagállamokból érkezőkre is vonatkozik.
(MTI)