Feszültséget váltott ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, hogy Igor Matovic miniszterelnök, az OLaNO párt vezetője gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina megvásárlásáról.
Zoom
Fotó: TASR
"A Szputnyik V megvétele valóban megrázkódtatta a koalíciót" - ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban Matovic. Elutasította viszont azt a bírálatot, miszerint nem vette figyelembe koalíciós partnere, az Emberekért (Za ludí) párt véleményét, amely ellenezte az orosz vakcina megvásárlását.
Az orosz oltóanyag beszerzését a szlovák koalíciós kormány február 19-én nem fogadta el, mert azt az Emberekért párt megvétózta. Matovic emlékeztetett: Veronika Remisová kormányfőhelyettes, az Emberekért párt elnöke azonban később kijelentette, hogy a hatályos szlovák törvények szerint az egészségügyi miniszter, Marek Krajcí a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörében is dönthet az oltóanyagok alkalmazásáról, ami ez ügyben meg is történt, ezért a mostani bírálatok, hogy "önkényesen cselekedtek", alaptalanok.
A kormányfő helytelennek minősítette Ivan Korcok külügyminiszter, az SaS párt politikusa kijelentését is, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V Oroszország Nyugat ellen folytatott "hibrid háborújának az eszköze".
"A Szputnyik V gyógyszer, olyan vakcina, mint a többi" - szögezte le Matovic. Ivan Korcok "feleslegesen politikai ügyet" csinált a vakcinából - fejtette ki a kormányfő, és felkérte koalíciós partnereit, hogy ebben az ügyben tegyék félre a politikát.
Kérdésre válaszolva - miért tartották titokban a vakcináról folytatott tárgyalásokat az oroszokkal - Matovic kijelentette: attól tartottak, hogy ez csoportos ellenállást válthatott volna ki a vakcina ellen, ami esetleg elriaszthatta volna az oroszokat a megállapodás aláírásától.
Igor Matovic hétfő este a kassai repülőtéren megtartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy Szlovákia kétmillió adag Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt, és az első szállítmány már meg is érkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén.
Frissítés: az államfő bírálja a Szputnyik-beszerzést, Prágában fontolgatják az alkalmazását
Nemtetszését fejezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő a Szputnyik V orosz vakcina beszerzése miatt, szerinte azt nem lehet diplomáciai sikernek tekinteni a kormány részéről. Közben Prágában Jan Hamácek cseh miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította az oltást az orosz vakcinával.
A szlovák államfő kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével, és a megbeszélés után azt mondta: az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker. "Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára" - idézte a szlovák média Caputovát.
Az államfő leszögezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.
"Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része" - mondta Caputova, burkoltan bírálva Igor Matovic miniszterelnököt, aki sok kritikát kapott amiatt, hogy személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, miközben nyugati oltások esetében ilyet nem tett.
Zuzana Batova azt mondta az államfővel folytatott megbeszélés után, hogy a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat, és a SÚKL még nem kapta meg azokat a anyagokat, amelyek szükségesek az oltás minőségének és biztonságosságának megismeréséhez. Szerinte ez példátlan helyzet a SÚKL történetében.
Közben Prágában Jan Hamácek miniszterelnök-helyettes azt mondta kedden újságíróknak, hogy támogatná a Szputnyik V-vel való oltást Csehországban. Mint fogalmazott: felkínálná ezt a lehetőségeket azoknak, akik be akarják oltatni magukat az orosz vakcinával. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharm oltóanyagáról is. Azt mondta, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinákkal kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani.
A hét végén Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv engedélyét.
2. frissítés: "homokozós játszadozás"
Kormányválság fenyeget Felvidéken, miután a négypárti koalíció két tagja elégedetlen Igor Matovic kormányfő tevékenységével, és a kabinet átalakítását követeli.
"Komolyan foglalkoznunk kell a kormány átalakításával, így tovább dolgozni már nem lehet" - jelentette ki Richard Sulík kormányfőhelyettes, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke a kormány szerdai ülése után. "A SaS-nak konkrét elképzelései vannak a kormányátalakításról" - szögezte le Sulík, de semmiféle részletet nem akart elárulni.
Sulík újságíróknak azt mondta, hogy a belpolitikai helyzetet meg akarja vitatni koalíciós partnereivel, valamint az államfővel is. Előrehozott választásokat azonban pártja nem akar.
A közszolgálati TASR hírügynökség jelentése szerint Zuzana Caputová államfő még délután fogadja Sulíkot és Veronika Remisovát, a másik kormányfőhelyettest és az Emberekért (Za ludí) párt elnökét. Remisová véleménye a belpolitikai helyzetről hasonló Sulíkéhoz.
A hírügynökség úgy értesült, hogy Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt elnöke, kormányfő eddig nem kért találkozót Caputovától. Boris Kollár, a negyedik koalíciós tag, a Család Vagyunk párt elnöke önmérsékletre, és további tárgyalásokra szólította fel partnereit. "Abba kell hagyni a homokozós játszadozást" - mondta Kollár, aki a szlovák parlament elnöki tisztségét is betölti.
Richard Sulík szerint Igor Matovic vezetése alatt a kormány képtelen megbirkózni a koronavírus-járvánnyal. Azzal kell szembesülnünk, hogy a kormányfő gyakorlatilag már mindenkit maga ellen fordított: a kormányt, az elnököt, a koalíciós partnereket, a különféle szervezeteket és természetesen az embereket, a széles közvéleményt. Efelett már nem hunyhatunk szemet" - hangsúlyozta újságírók előtt a kormányfőhelyettes.
Igor Matovicot legutóbb azért bírálták, mert gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül egyezett meg Oroszországgal a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina behozataláról.
Az előrehozott választások - vélekedett Sulík - nem hoznának javulást a társadalom számára, ezért pártja nem híve ennek a megoldásnak. Igor Matovic kora délutánig nem nyilatkozott a kialakult helyzetről.
(MTI nyomán)