Bezár!
2021. május 14., péntek, Bonifác, Gyöngyvirág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:12 Mégsem nyílik drogambulancia a józsefvárosi Teleki téren22:08 Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás, de "lehetnek korrekciós igények"22:04 Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline21:57 Egy magyar férfi "megdöntötte" az olasz rekordot: hat adag Pfizert kapott21:50 Franciaországban nagyon nagy a demokrácia, de Izrael ellen azért inkább ne tüntessenek21:42 Mindennapi hőstörténetek: Békéscsabán cigarettáért ütött a cigány, Pécsen számítógép és pénz kellett21:32 Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába, de elbénázták21:15 Gondolatait használva formált mondatokat egy gerincvelő-sérülés miatt lebénult ember21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

"Az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva, ha valaki nem képes erre, azt kényszeríteni kell"

Duda Ernő virológusprofesszor a Népszavának nyilatkozott.
Okos döntés volt a járvány mostani szakaszában nyitni?
Ez most egyértelmű politikai döntés, és olyan értelemben okos is volt, mert ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége. Az embereknek elegük van a bezártságból. Tízezrek tüntetnek a bezárások ellen Európa-szerte. Hogy jó is lesz-e? Nem lesz. Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett. Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot. És meg kellene büntetni azokat, akik nem hordják. Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani.
Zoom
Fotó: Szabó Luca / Jelen
Április 19-én kinyitják az iskolákat. Szerezhetnek addig védettséget a pedagógusok?
Nem. Az jó, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta a vakcinát, de köztük a védettek száma alig haladja meg az egy milliót. Csak az védett, aki megkapta mindkét oltását, és utána eltelt egy-két hét attól függően, hogy melyiket kapta. Aki a Pfizerből megkapta a második oltást már másnap védett lehet. A vektorvakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca) a második oltást követő egy hét múlva lehet védettnek tekinteni az oltottakat. (A narratívakövető magatartását tekintve érdekes, hogy nemrég még megmondta, hogy nem lesz értelme a keleti vakcináknak, de azóta már bármilyen vakcina jó - a szerk.) Az 1,1 millió kétszer oltotton kívül még védettséget szerezhetett – becslésem szerint – az a másfél - kétmillió ember, aki átesett a betegségen. Így összesen két és fél-három millióan lehetnek védettek. De ez azt is jelenti, hogy hétmillióan meg nem. Ehhez jön még, hogy a brit-mutáns vírus körülbelül kétszer annyi embert tud megfertőzni egységnyi idő alatt, mint az eredeti vuhani. (Az amerikai járványügy szerint a Pfizer és a Moderna már az első dózis után két héttel 80 százalékos védettséget biztosít, aminél kevesebbre teszik a némely másik vakcina által biztosított teljes védettséget. A tanárokat Pfizerrel oltották nálunk, több mint két héttel április 19. előtt - a szerk.)
Mikor lehet vakcina a gyerekek számára?
Eddig hiányoztak a gyermekekre vonatkozó biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok. A Pfizer már tavaly októberben elkezdte 12-15 éves gyerekekkel a vakcinája klinikai próbáit, ennek éppen néhány napja, március végén publikálták az eredményeit. Három hónap alatt rengeteg gyereket beoltottak. Ilyenkor az történik, hogy az egyik társaság kapja a Pfizer-féle koronavírus elleni szert, a másik fele meg valamilyen más hasznos védőoltást, például a pneumococcus-ellenit. A két csoportot összehasonlítják a tekintetben, hogy melyikben hányan fertőződtek meg, mennyien kerülnek kórházba. Jó hír, hogy az oltás 100 százalékosan hatékonynak bizonyult. Korábban felnőttek esetén 95 százalékos hatékonyságról számoltak be a második oltást követő 7. napot követően. Ezzel párhuzamosan a kínaiak a 3 és 17 év közöttieken vizsgálják a vakcináikat. Rövidesen a Pfizer/BioNTech és a Moderna is klinikai vizsgálatokat indít SARS-CoV-2 vakcináival már 6 hónapos csecsemőktől tizenévesekig egyarán.
Azt lehet tudni, hogy kik adják oda gyerekeiket egy ilyen gyógyszerpróbához?
Higgye el, sokan lelkesen jelentkeznek! A gyermekek klinikai vizsgálatokba való bevonására még szigorúbbak az etikai szabályok, mint a felnőtteknél. Ugyanakkor a koronavírus-elleni szérumok között már nincs olyan, amelyből ne adtak volna be legalább tízmilliót a felnőtteknek. Ezek biztonságosak. A gyerekeknél azt kell elsősorban vizsgálni, hogy mekkora dózisra van szükség a védettség kialakulásához. Nem mindegy, hogy egy 140 kilós felnőttről, vagy egy tíz kilós gyerekről van szó. Annak idején egereken és nyulakon kísérleteztem: míg egy egér 30 gramm, a nyúl 3 kilós. A különbség százszoros, de ha immunizálni akarom, akkor nem százszoros a különbség az antigén mennyisége között, hanem kettő vagy ötszörös. Ez azt is jelenti, hogy a tízszer könnyebb gyereknek nem tízszer kevesebb antigént kell adni, hanem mondjuk fele, vagy negyed akkora adagot. A vakcinákkal a gyerekek körében most zajló gyógyszerpróba arról szól, hogy mekkora az az antigénmennyiség, ami már tökéletes védelmet ad. Ha annál többet kapna, akkor csak feleslegesen növelnénk a mellékhatások kockázatait és csökkenne a beolthatók száma. Most a kutatók a minimális dózist próbálják megállapítani ezekben a vizsgálatokban, és ezért kell külön kategóriába tenni a hat hónapostól hároméveseket, a háromtól öt éveseket. Az 5 és 15 éves között már nincsen olyan nagy különbség immunológiai szempontból.
Miért csak most került napirendre a vakcinagyártóknál a gyerekek oltása?
Idáig nem a gyerekek haltak meg, hanem az idősek. Először azokat kellett menteni, akik belehalhattak a betegségbe. Most az egy új jelenség, és részben a mutánsokkal magyarázható, hogy már a fiatalok és a gyerekek között is akad olyan, aki súlyos állapotba kerül kórházba. Fél évvel ezelőtt még nem ez volt a helyzet. A statisztikák azt mutatták, hogy az 55 éves kor alattiak Covid halálozása egy ezrelék körül mozgott. Ezzel szemben a 70 év felettieknél 15-20 százalék. Amikor már úgy látszott, hogy ezt tudtuk kezelni, mert milliárdos adagszámra termeljük a vakcinát, akkor lehetett elkezdeni a gyerekek védelmével foglalkozni. Az is jól látszik, hogy ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk. A gyerekeket is, az öregeket is.
Vége lesz valaha a járványnak?
Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell. Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többletjogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti. Az utóbbiaknak pedig előbb-utóbb választaniuk kell: elmennek az erdőbe remetének, kihalnak, vagy beoltatják magukat.
Mikor kezdhetik oltani a gyerekeket?
Az USA-ban őszre a gimnazisták már oltva kezdik a tanévet, az ottani elemi iskolások valószínűleg 2022 tavaszán kapják meg a vakcinát. Ha minden jól megy, Magyarországon is el lehetne érni, hogy szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdjék az évet. Arra van már tudományos bizonyíték, hogy ha a tanárok és a többi felnőtt is oltva van, akkor a gyerekek között is csökken a fertőzöttség. Ez azt is jelenti, hogy ha a szülők és a tanárok be lesznek oltva, akkor ősszel az alsó tagozatosak nyugodtan mehetnek iskolába.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready