Bocsánatkérést követelt a szlovák állami gyógyszerfelügyelettől pénteken az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), amiért félrevezető értesüléseket terjesztett Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V-ről.
"Nyilvános bocsánatkérésre kérjük a szlovák SÚKL szabályozót, amiért valótlan információt tejesztett a Szputnyik V-ről" - közölte a Twitteren az RFPI.
A közlemény emlékeztetett rá, hogy a szlovák egyészségügyi minisztérium megerősítette a Szputnyik V megbízhatóságát, miután a vakcinát bevizsgálták egy Európai Unió által hitelesített magyar laboratóriumban.
Korábban a szlovák hatóság azt állította, hogy a Szlovákiába leszállított orosz vakcina tulajdonságai nem felelnek meg annak az oltóanyagénak, amelynek a teszteléséről publikáció jelent meg a londoni The Lancet tudományos folyóiratban. Az RFPI rámutatott, hogy a vakcinát eredetileg bevizsgáló szlovák laboratóriumnak nem volt meg az ehhez szükséges uniós minősítése.
Április elején az orosz szuverén alap sorozatos szerződésszegésre hivatkozva arra kérte Pozsonyt, hogy küldje vissza a Szputnyik V-szállítmányt.
Az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként Igor Matovic miniszterelnök március végén kénytelen volt távozni posztjáról.
(MTI)