Romániában naponta több mint száz korábban történt halálesettel "igazítják ki" a hivatalos Covid-statisztikát: az utóbbi két hétben végzett korrekciók nyomán csütörtökig több mint ezerrel emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma, miközben a fertőzések üteme továbbra is lassul.
Zoom
Négymillióból másfél - (fordított) auschwitzi módszerrel valamivel feltűnőbb lett volna a "kiigazítás"
Elsőként Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter beszélt nyilvánosan arról, hogy jelentős eltérés van a közegészségügyi intézet adataira épülő "hivatalos" és a kórházak közvetlen bejegyzéseit összesítő minisztériumi adatbázis között. A kormányfő által elrendelt, és a múlt hónapban lezárult vizsgálat igazolta, hogy a kórházak márciusig hétezerrel több Covid-halottat vezettek be saját rendszerükbe, mint amennyi a közegészségügyi hatóság nyilvántartásába is bekerült.
Voiculescut egyébként éppen önfejűsége és a kormányt kínos helyzetekbe hozó, a kormányfővel előre nem egyeztetett "leleplezései" miatt menesztették.
Azt azóta sem tudni, hogy a "nagyobbik" adatbázisban vannak-e átfedések, vagyis ugyanazt a halálesetet több kórház is beírta-e a rendszerbe, a stratégiai kommunikációs törzs jelentéseiből csak az látszik, hogy a közegészségügyi intézet ellenőrzéseket végez és két hete elkezdte a hivatalos adatbázis kiigazítását.
Azóta egyre növekszik a "kiigazítások" ritmusa, amely az utóbbi három napon már a százat is meghaladta. Kedden például 256 bejegyzéssel "korrigálták" a statisztikát, így megdőlt a 24 óra alatt bejegyzett halálesetek eddigi rekordja.
Eddig 1057 korábban - többnyire még tavaly - bekövetkezett elhalálozást vezettek be utólag a Covid-statisztikába, így a 19,3 milliós Romániában, ahol 1 millió 79 ezer fertőzést diagnosztizáltak, immár 31 531 halálesetet tulajdonítanak a hatóságok a koronavírus-járványnak.
A fertőzések üteme azonban lassul, és a napi halálesetek valódi száma is csökkenő tendenciát mutat.
(MTI nyomán)