Lazítanak a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon Franciaországban: Jean Castex francia miniszterelnök szerdai bejelentése szerint csütörtöktől csak tömegben kell maszkot viselni, a hét végéig pedig véget ér az éjszakai kijárási tilalom.
Az éjszakai kijárási tilalom a tervek szerint a hónap végéig maradt volna érvényben, de Castex elmondta, hogy a helyzet a vártnál gyorsabban javult. Nincsenek aggasztó fejlemények a szárazföld egyik körzetében sem, a helyzet a tengerentúli területeken is javul - közölte.
Franciaországban jelenleg 40 körül van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.
A miniszterelnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező tömegben vagy olyan helyeken, ahol nagy számban gyűlnek össze emberek, például sorban álláskor vagy stadionokban.
A kijárási tilalom vége egybeesik a zene ünnepével, amelyet június 21-én tartanak. Castex ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a további tervezett higiéniai intézkedések érvényben maradnak.
A kormányfő elmondta továbbá, hogy 35 millió embert szeretnének beoltani koronavírus ellen augusztus végéig. A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának körülbelül 30 százaléka kapta meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját június közepéig.
(MTI)