Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.
Csütörtökön az egyik televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy éppúgy hamisíthatók a papír alapú dokumentumok, mint bármely más szokványos igazolvány. A "Gyija" elnevezésű internetes portálon kiállított elektronikus igazolások hamisítása azonban szavai szerint "lehetetlen, mert ott minden jól működik".
Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a koronavírus elleni vakcina felvétele önkéntes és ingyenes, ugyanakkor az oltás felvételét "menőnek" nevezte, a vakcinaellenes propaganda terjesztőinek pedig azt üzente, hogy járjanak végig egy kórházi fertőzőosztályt, vagy beszélgessenek el Covid-betegek hozzátartozóival.
A lejáró szavatosságú vakcinákkal kapcsolatban Ljasko közölte: mindent megtesznek azért, hogy az országban készleten lévő összes oltóanyagot az országban felhasználják. Ha azonban valamely oltóanyag esetében előreláthatóan ez nem sikerül, azt felajánlják más országoknak. Biztosított afelől, hogy lejárt szavatosságú oltóanyagot nem adnak be senkinek, megsemmisítik azokat.
(MTI)