Lengyelország nem csatlakozik a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről szóló megállapodáshoz, amelyet a múlt héten az Európai Bizottság (EB) a tagállamok nevében kötött a Pfizer gyógyszeripari vállalattal - közölte csütörtökön Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.
Zoom
Vajon ezt a megállapodást is SMS-ben kötötte?
A tárcavezető a PAP hírügynökségnek nyilatkozva "teljesen elégtelennek" nevezte az EB és a Pfizer közötti tárgyalások során elért feltételeket. Kifogásolta, hogy a gyógyszergyártó azon oltóanyagokért kér a jelenlegi ár "mintegy felét érő" térítést, amelyeket nem szállítanak majd a tagállamoknak.
"Ez már a botrány kategóriája, nemcsak az üzleti tárgyalások tisztességtelen folytatása" - jelentette ki Niedzielski.
"Nyíltan ki kell mondanom, hogy a bizottság előzetesen elfogadta a Pfizer ajánlatában szereplő megoldásokat, anélkül, hogy a tagállamok érdekeit képviselte volna" - fogalmazott a miniszter.
Felidézte: Lengyelország tavaly áprilisban arról tájékoztatta az EB-t és a Pfizer céget, hogy az ukrajnai háború miatt is keletkezett vis major helyzetre tekintettel nem fogad több Covid-19 elleni vakcinát, és nem is fizet értük.
Niedzielski bírálta továbbá, hogy az eddigi szerződések "igazából rákényszerítik a tagállamokat a vakcinák százmillióinak befogadására, miközben ma már senkinek sincs szüksége rájuk", és az unión kívüli, szegényebb országoknak sem lehet továbbítani őket, "mert azok a országok sem jeleznek ilyen szükségletet".
Lengyelországnak az az álláspontja, hogy az említett feltételek nem megfelelőek, és ezt a nézetet több országból álló koalíció is osztja - mondta el Niedzielski.
Mint közölte, a vita csak a Pfizer céget érinti, mivel más vakcinaszállítókkal sikerült megegyezésre jutni a szállítási feltételek módosításáról.
Az EB múlt pénteki közleménye szerint az új, módosított szerződés a BioNTech-Pfizer vállalattal jobban megfelel a koronavírus elleni oltóanyagok iránti megváltozott tagállami igényeknek, és figyelembe veszi a javuló járványügyi helyzetet. Biztosítja ugyanakkor a folyamatos hozzáférést az oltóanyag legújabb változatához arra az esetre, ha a jövőben aggodalomra okot adó vírusvariánsok jelennének meg.
(MTI)