Lengyelország modernizálja a haderejét, de nincs arról szó, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat – jelentette ki ma Andrzej Duda lengyel elnök, írja a Portfólió.
Zoom
Nem csillapodik a háborús romantika Varsóban
Varsó részéről folyamatos az enyhülés: a múlt héten még azt mondták, semmilyen fegyvert nem kap Ukrajna, aztán azt, hogy megkapják a korábban megígért fegyvereket, most pedig azt, hogy újabb fegyvereket is kapnak a jövőben.
"Nem azért költünk milliárdokat, hogy aztán elosztogassuk. De arról nincs szó, hogy egyáltalán nem fogunk Ukrajnának fegyvereket küldeni” – idézi a Sky News Andrzej Duda lengyel elnököt.
A lengyel politikus arról beszélt, hogy a lengyel kormány most a lengyel haderő modernizációját helyezi prioritásba, de nincs arról szó, hogy mostantól egyáltalán nem fognak fegyvert küldeni Ukrajnának.
– Ha a régi eszközöket lecseréltük modern eszközökre, nem látok problémát abban, hogy a régi felszereléseket Ukrajnának küldjük – fogalmazott.
Arra is kitért, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij azért kritizálta az ENSZ előtt Lengyelországot, mert „sokat stresszel”. Emlékeztetett arra is, hogy szerinte az ukrán-lengyel viszony elmérgesedéséből egyedül Oroszország profitál.
Korábban írtuk: