Korábban felröppent a hír, hogy Putyin újjáéleszti a Wagnert, csak más formában: az elnök a napokban találkozott a zsoldosvállalat egyik legfontosabb vezetőjével, Andrej Trosevvel. Úgy tűnt, Trosev lesz a felelős a zsoldosokért, akik visszatérnek Ukrajnába.
Most újra fordult a kocka a hírek szerint: a Wagneren belül úgy tűnik, nem mindenki támogatja Putyin verzióját, lehet, hogy más lesz a zsoldosok vezetője. Az ukrán Unian azt írja, egy Wagner-közeli Telegram-csatorna reagált Putyin tervére. A csatorna ezt írta: a zsoldosok vezetését átvette Pavlo Prigozsin, Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia.
A cikk szerint Prigozsin sarja már tárgyalásba is kezdett az orosz Nemzeti Gárdával: hozzájuk betagozódva térnének vissza Ukrajnába, írják, anélkül, hogy szerződést írnának alá az orosz védelmi minisztériummal. Más források úgy vélik, mindez nem igaz: Pavel Prigozsin eszerint csak egy bábja a Wagner biztonsági főnökének, Mihajlo Vatanyinnak.
Ami biztos, hogy a napokban ukrán részről is megerősítették: a Wagner harcosai elkezdtek visszatérni Ukrajnába.
Hangsúlyozzák, hogy Pavel Prigozsinról nem sokat tudni. Az ukrán nemzeti korrupcióellenes ügynökség szerint számos állam szankciókat vezetett be vele szemben, és a profiljában üzletemberként írtak róla.
(Mandiner)