Tegnap a kora esti órákban erős robbanás történt a jemeni főváros, Szanaa (صنعاء) közelében levő Attán hegyen (جبل عطان) kiépített rakétaindító, pontosabban az Irántól kapott precíziós rakétákat tároló fegyverraktárban. A robbanást a fővárosból is jól látható füst- és lángoszlopok követték. A húszik cáfolják, hogy a fegyverraktárt érte támadás. A támadás elkövetését független megfigyelők az izraeli légierőnek tulajdonítják – írja az almasdaronline.com és a saba.ye/ar.
Zoom
Az Attán hegyi bázison történt robbanás (fotó: Twitter)
A Szanaa mellett emelkedő Attán hegyen levő rakétaindító bázist még a polgárháború előtti időkben a jemeni hadsereg birtokolta, ám a felkelést kirobbantó síita-zajdita húszik a jemeni főváros bevétele után ezt a bázist is átvették, s elhelyezték ott az őket támogató Irántól kapott rakétákat.
A Jemen területének tekintélyes részét ellenőrzésük alatt tartó húszik cáfolták a fenti hírt, miszerint a robbanás az Attán hegyi fegyverraktárban történt volna. Hizám El-Aszad, a húszik politikai irodájának egyik vezetője a Sába Hírügynökségnek azt mondta: a robbanás valójában nem a rakétatároló raktárban, hanem a környékén levő hegyvidéki területen történt, ahol száraz fák égtek, a robbantást pedig a húszi hadsereg hajtotta végre azzal a céllal, hogy megsemmisítsék a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció által korábban ledobott, de fel nem robbant bombákat, aknákat.
Izrael hivatalos közleményt még nem adott ki a neki tulajdonított jemeni légitámadásról, ám ha a hír igaz, s valóban az izraeli hadsereg hajtotta végre a Szanaa melletti húszi katonai bázis elleni támadást, akkor megállapíthatjuk, hogy Szíria, Libanon és Irán után a zsidó állam légiereje mostantól a Vörös-tenger déli bejáratánál elterülő, a rómaiak által Boldog Arábiának (Arabia Felix) nevezett országot is támadja. Mint ismert, az elmúlt napokban a jemeni síita-zajdita húszik a Gázai övezet elleni irtóhadjárat megtorlásaként több rakétatámadást is indítottak Izrael ellen, ám azokat a Vörös-tengeren tevékenykedő amerikai hadsereg légvédelme minden alkalommal hatástalanította.
H. J. – Kuruc.info