Döbbenetes dolgok derültek ki arról, hogy a Hamász terroristái mit műveltek a túszaikkal – írja a The Times of Israel nyomán a cionista Mandiner. „Egyre több információt tudunk meg az izraeli túszok elleni sorozatos szadista bánásmódról, akiket fogságuk ideje alatt pszichológiai kínzásnak és fizikai bántalmazásnak tettek ki. Tudjuk két 12 és 16 éves túsz családjától, hogy a Hamász bedrogozta a gyerekeket,
és motorbicikli kipufogójával megégetve megjelölték őket, hogy azonosítani tudják őket, ha elszöknének.
Zoom
Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő egy náci motorral (fotó: Reuters / IDF)
Egy 21 éves lány családja pedig azt mondta, hogy állatorvos operálta meg a kezét. (Valószínűleg palesztinok esetén is rákényszerülnek erre, amilyen állapotok vannak mostanság a zsidó elnyomóknak hála – a szerk.)
A Hamász úgy bánt velük, mint az állatokkal
– közölte az izraeli kormány szóvivője.
 
 
Az ATV arról is beszámolt, hogy Izrael demilitarizált övezetet akar létrehozni Gázában. Az ezzel kapcsolatos tervekről az izraeli miniszterelnök külpolitikai tanácsadója azt mondta, ez egy háromlépcsős folyamaton alapul a Hamász utáni időkre.
Naftali Bennett korábbi miniszterelnök szánt egy Twitter-bejegyzést a témáamelyet az alábbi kedves szavakkal zár:
a hamászosok szadista szörnyetegek, és mi meg fogjuk őket ölni.
 
Frissítés: Izrael addig folytatja a háborút, amíg mindne célját el nem éri
Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg minden célját el nem éri - jelentette ki szombat este az izraeli miniszterelnök, az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet megsemmisítését emelve ki.
"E célokat azonban nem tudjuk elérni, ha felhagyunk a szárazföldi műveletekkel, csak azokon keresztül nyerhetjük meg a háborút" - tette hozzá sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu.
Kitért arra is, a Hamász legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is, "mert akkor ugyanez lesz".
"Ugyanazt a meggyőződést vallják, azaz tagadják Izrael jogát a létezéshez" - fogalmazott.
"Katonáink a tűzszünet idejét azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek" - jelentette ki.
A tűzszünettel kapcsolatban azt mondta, kormánya érzi "a rá nehezedő nemzetközi nyomást", ám leszögezte azt is: "ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk".
Azon kérdésre, hogy egyes biztonsági tisztségviselők tudhattak-e előre a Hamász Izrael ellen tervezett akciójáról, a miniszterelnök azt felelte: ki fogják vizsgálni az ügyet.
"Vannak kérdések, melyekre választ kell adni: mi történt, hogy történt, és ezeket meg fogjuk vizsgálni a háború végén" - fogalmazott.
Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok azt közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.
Vasárnapi frissítés: Döbbenet: még csak lakomák sem voltak
Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok szombaton először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamász mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.
A túszok, akik közül néhányat a pénteken lejárt hétnapos humanitárius szünet keretében engedtek szabadon, egy videóban szólaltak meg, amelyet egy tel-avivi nagygyűlésen több ezres tömegnek közvetítettek.
A négy nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket a Hamász október 7-én izraeli földön elkövetett támadásakor, amely a háborút kirobbantotta.
A támadásban a hatóságok szerint mintegy 1200 ember halt meg, többségük civil, további 240 embert pedig elraboltak és a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetbe vittek.
"A lányaink olyan dolgokat láttak, amelyeket az ilyen korú gyerekek vagy bármilyen korúak nem láthatnak" - mondta a 45 éves Danielle Aloni, akit november 24-én engedtek szabadon ötéves kislányával együtt.
"Élelem nem volt bőben, és minél több idő telt el, annál kevesebb volt" - mondta a 84 éves Dica Heiman, akit kedden engedtek szabadon, miután belekóstolt egy kicsit a gettósított palesztinok mindennapjaiba.
A kiszabadult emberek felszólították az izraeli kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a többi túsz szabadon bocsátása érdekében.
A tanúvallomások sugárzása egy nappal az Izrael és a Hamász közötti hétnapos humanitárius szünet befejezése után történt, amelynek eredményeképpen 80 izraeli túszt engedtek szabadon 240 izraeli börtönben tartott palesztin fogolyért cserébe.
Az izraeli bombázások pénteken újraindultak a Gázai övezetben, ahonnan a Hamász rakétákat indított izraeli területek ellen.
Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton közölte, hogy még mindig 137 izraelit és külföldit tartanak fogva a palesztin területen, amelyet Izrael 16 év blokád után "teljes ostrom alatt" tart, és ahol a humanitárius szükségletek óriásiak.
A Hamász-kormány szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 15 ezer ember, köztük több mint 6150 18 év alatti halt meg az izraeli csapásokban.
(Kuruc.info - Mandiner - MTI nyomán)