Chile és Mexikó a háború sújtotta gázai övezetben élő civilekkel szembeni erőszak fokozódása miatt növekvő aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC) helyi idő szerint csütörtökön benyújtott indítványában.
A mexikói külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az ICC a megfelelő fórum a feltételezett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények kivizsgálására, amelyeket "akár a megszálló, akár a megszállt hatalom képviselői" követtek el. Alberto van Klaveren chilei külügyminiszter Santiagó de Chilében kijelentette, hogy országa teljes mértékben egyetért a keresettel és támogatja a bűncselekmények kivizsgálását.
Habár Izrael nem tagja a hágai székhelyű ICC-nek, és nem ismeri el a joghatóságát, az ICC ügyésze nemrégiben azt közölte, hogy a Gázai övezetben elkövetett izraeli, valamint a Hamász által Izrael területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálása egyaránt a bíróság joghatósága alá esik.
Dél-Afrika népirtás vádjával nyújtott be keresetet Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) januárban, amelyben az izraeli műveletek azonnali leállítását követelték. Izrael tagadja a népirtás vádját.
A palesztin külügyminisztérium közleményben üdvözölte az indítványt, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az izraeli vezetést nem rettenti el, mert azóta is folytatják a "népirtó háborút" az övezetben.
A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, mintegy 1200 embert megöltek, és nagyjából 250 embert a Gázai övezetbe hurcoltak. Izrael válaszul légi és szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezetben a Hamász politikai és katonai gépezetének felszámolására. A Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint 24 620-an haltak meg az övezetben az izraeli ellentámadás kezdete óta.
(MTI)