Szükséges lépésnek és a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak nevezte az október 7-i támadást a Hamász az eseményekkel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.
A január végén közzétett, 16 oldalas dokumentum itt érhető el angol nyelven, magyarul pedig alább olvasható az utolsó, ötödik fejezet. Hallgattassék meg a másik fél is, ne csak a csapból is folyó zsidó propaganda álljon rendelkezésre!
Mit szükséges tenni?
A megszállás az megszállás, és teljesen mindegy, hogyan nevezi vagy jellemzi magát, eszköz marad az emberek akaratának megtörésére és elnyomására. Másik nézőpontból a népek és nemzetek tapasztalatai a történelem folyamán bizonyítják és megerősítik, hogy a megszállásból és gyarmatosításból csak ellenállással lehet kitörni, ez az egyetlen helyes stratégiai megközelítés, amely felszabadulást eredményez és véget vet a megszállásnak. Felszabadult-e bármely nemzet a megszállás alól harc, ellenállás vagy áldozathozatal nélkül?
Zoom
A humanitárius, etikai és jogi követelmények megkívánják az országoktól, hogy támogassák a palesztin ellenállást, ne összejátszanak ellene. Szembe kellene nézniük a megszállással kapcsolatos bűnökkel és agresszióval, s támogatniuk kellene a palesztin nép harcát a felszabadulásért, ahogyan azt is, hogy a palesztinok tudják érvényesíteni önrendelkezési jogukat, ahogyan minden nép a világon. Ez alapján fogalmazzuk meg a következőket:
1. Izrael gázai agressziójának azonnali leállítása, a gázai lakosság ellen elkövetett atrocitásokkal és népirtással egyetemben, illetőleg az átkelők megnyitása és a humanitárius segítség beengedése Gáza városába a rekonstrukciós eszközöket is beleértve.
2. Az izraeli megszállás jogi felelősségre vonása, amiért mérhetetlen szenvedést okozott a palesztin népnek, és megvádolni őket a bűnökért és rombolásért, amelyeket civilek, kórházak, az infrastruktúra, iskolák, mecsetek és templomok ellen követtek el.
3. A palesztin ellenállás támogatása az izraeli megszállással szemben minden lehetséges eszközzel, mint a nemzetközi törvények és normák által legitimált jog és norma.
Zoom
4. Buzdítjuk a szabad népeket szerte a világon – különösen azokat, akiket korábban gyarmatosítottak és megértik a palesztinok szenvedéseit – hogy kemény és hatékony álláspontot képviseljenek azon hatalmak és országok ellen, amelyek kettős mércét alkalmaznak és támogatják az izraeli megszállást. Kérjük ezeket a nemzeteket, hogy kezdeményezzenek egy globális szolidaritási mozgalmat a palesztin nép irányába és hangsúlyozzák az igazságosság és az egyenlőség értékeit, valamint a jogot, hogy a népek szabadságban és méltóságban élhessenek.
5. A szuperhatalmaknak, különösen az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, fel kell hagyniuk a cionisták megóvásával az elszámoltathatóság terén, és nem kezelhetik úgy őket, mint egy országot a törvények felett. Ezen országok igazságtalan magatartása lehetővé tette az izraeli megszállás 75 éve alatt, hogy elkövessék a valaha volt legrosszabb bűnöket a palesztin nép, a föld és szentségek ellen. Még inkább arra buzdítjuk a világ országait, hogy támogassák Izrael kötelezettségét a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok irányába, amelyek a megszállás befejezésére szólítják fel őket.
Zoom
6. Kategorikusan elutasítunk minden olyan nemzetközi vagy izraeli tervezetet, amelynek célja Gáza olyan irányú jövőjének eldöntése, amely csak a megszállás meghosszabbítását szolgálja. Hangsúlyozzuk, hogy a palesztin embereknek megvan az ereje, hogy a jövőjükről és belső ügyeikről döntsenek és nincs olyan csoportosulás a világon, amelynek joga van ahhoz, hogy gyámságot erőltessen a palesztinokra, vagy a fejük felett döntsön kérdésekről.
7. Szorgalmazzuk, hogy harcoljunk az olyan izraeli kísérletek ellen, amelyek újabb kiűzetést – vagy egy új Nakba-t (katasztrófát jelent, amelyet a palesztinok kiűzésére, Izrael általi megalázására használnak - a szerk.) – eredményeznek a palesztinok számára, különösen az 1948-ban elbitorolt területek és Ciszjordánia esetében. Hangsúlyozzuk, hogy nem lesz újabb kiűzetés a Sínai-félsziget, Jordánia, vagy bármely más terület irányába, s ha lesz bármilyen áttelepítése a palesztinoknak, az csakis az otthonuk felé irányulhat és azon területek felé, ahonnan 1948-ban kiűzték őket, ahogy az több ENSZ-határozatban is szerepel.
8. Kérjük a világ népeit, hogy helyezzenek nyomást a megszállás befejeztéig, felszólítunk, hogy álljunk ki Izrael normalizálási kísérletei ellen és átfogó bojkottra buzdítunk az izraeli megszállók és csatlósaik ellen.
Korábbiak: