Az ukrán fegyveres erők vesztesége több mint 444 ezer fő a háború két éve folyamán - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca keddi parancsnoki tanácskozásán.
Zoom
"Az ukrán fegyveres erők összesen több mint 444 ezer katonát veszítettek a különleges hadművelet során" - mondta Sojgu. A miniszter szerint az ukrán fél az év eleje óta naponta több mint 800 katonát és 120 harci eszközt veszít. Az orosz hadijelentésekben a veszteségadatok az elesett és a súlyosan megsebesült katonákra vonatkoznak.
A tárcavezető bejelentésével kapcsolatban a TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök 31 ezerben nevezte meg a háború eleje óta elesett ukrán katonák számát.
A keddi moszkvai tanácskozáson Sojgu azt mondta, hogy az orosz hadsereg precíziós fegyverekkel semmisíti meg az ukrán fegyveres erők tartalékait, hogy megakadályozza ezeknek a a harcéri érintkezési vonalra vezénylését. A miniszter szerint az ukrán hadvezetés a tartalékok árán próbálja meg stabilizálni a helyzetet az ellentámadás kudarca után, és megakadályozni a front összeomlását.
Kijelentette, hogy a fontos avgyijivkai ukrán védelmi csomópont elfoglalása után az orosz hadsereg tovább javítja a helyzetét Donyeck és Kupjanszk körzetében, az elmúlt hét során kiverték az ukrán erőket a donyecki régióban lévő Pobjeda, Lasztocskine és Szjeverne településről. A tárcavezető szerint az orosz hadsereg az év eleje óta mintegy 327 négyzetkilométernyi területet "szabadítottak fel" a "nácik" alól az "új régiókban". Elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők létesítményeire - egyebek között nehézlángszórókkal - erős tűzhatást gyakorolnak, megakadályozandó, hogy helyreállítsák harcképességüket.
Az orosz védelmi tárca keddi hadijelentésében megerősítette az első amerikai Abrams harckocsi megsemmisítését Avgyijivka körzetében.
A minisztérium szerint az elmúlt nap folyamán több mint 1100 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan a harctéri érintkezési vonal mentén.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden közölte, hogy Zaporizzsja megyében megakadályozott egy terrortámadást, amelyet az ukrán különleges szolgálatok terveztek végrehajtani egy olyan vegyi harcanyaggal, amely a NATO-ban BZ-nek nevezettel azonos. Az FSZB kommandósai megostromoltak két magánházat, ahol őrizetbe vettek három ukrán állampolgárt, akik ellen büntetőeljárás indult tömegpusztító fegyverek birtoklása és terrorcselekmény címén.
Korábbi orosz tájékoztatás szerint a BZ (3-kinuklidinil-benzilát) akut pszichózist, tájékozódási zavarokat, hallucinációkat, memóriazavart okoz, használata tilos a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 1. cikke szerint.
Egy moszkvai bíróság kedden két és fél évi szabadságvesztésre ítélte Oleg Orlovot, az Oroszországban betiltott Memorial emberi jogi központ társelnökét az orosz hadsereg lejáratása címén. A büntetőeljárást az váltotta ki, hogy Orlov 2022. november 14-én a Facebookon megosztotta a Fasizmust akartak, megkapták a fasizmust című cikkének orosz fordítását, amelyet eredetileg a Mediapart című francia tényfeltáró portál közölt.
Az elítélt nem ismerte el bűnösségét.
Ukrán légierő: egy nap alatt két orosz vadászbombázó repülőgépet lőttek le
Az ukrán erők megsemmisítettek kedden két orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú nehéz vadászbombázó repülőgépet az ország keleti részében - jelentette be Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon.
Az ukrán vezérkar adatai szerint a két éve tartó orosz invázió alatt Oroszország a most lelőtteken kívül 340 katonai repülőgépet veszített.
Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy amióta az ukrán erők néhány nap alatt a második orosz A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet lőtték le, nem figyelhető meg ilyen típusú gépek bevetése Ukrajna ellen.
A légierő a Telegramon közölte, hogy az orosz hadsereg az éjjel hat rakétával és 13 Sahid típusú csapásmérő drónnal támadta meg Ukrajnát, a légvédelemnek két rakétát és 11 drónt sikerült megsemmisítenie.
Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére tisztázta, hogy Oroszország veszteségei az Ukrajna elleni háborúban 412 400 fő, azaz becslésük szerint ennyien haltak meg vagy sebesültek meg a mai napig 2022 február 24. óta.
"Az ukrán fegyveres erők vezérkara minden nap közzéteszi az ellenség teljes harci veszteségeit. Az, amit a vezérkar tesz közzé, két fő veszteségmutatóból áll, amelyeket az ellenség a harci cselekmények során elszenvedett, nevezetesen az ellenség visszafordíthatatlan veszteségei és harci egészségügyi veszteségei" - fogalmazott a szóvivő.
Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 96 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. Az orosz hadsereg hat rakéta- és 92 légicsapást hajtott végre, továbbá 110-szer nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. A Donyeck közelében, a várostól délnyugatra fekvő Novomihajlivka településnél az orosz erők 25 alkalommal kísérelték meg áttörni az ukrán csapatok védelmét- számolt be a vezérkar.
(MTI nyomán)