Moszkva magyarázatot követel a német hatóságoktól német tisztek beszélgetésével kapcsolatban, amelyben a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd felrobbantásáról tárgyaltak. A magyarázat megtagadása egyenlő a beismeréssel - jelentette ki pénteken Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Előzőleg az RT orosz televízió főszerkesztője, Margarita Szimonján számolt be arról, hogy azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy a NATO nem vesz részt, és nem is fog részt venni az ukrajnai háborúban, magas rangú német tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a krími hidat anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve - írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Zoom
Illusztráció: így robbantanak fel polgári úton egy New York Állambeli hidat (fotó: Seth Wenig / AP)
Szimonján állítása szerint létezik ezt bizonyító hangfelvétel. Eszerint a tisztek azt vitatták meg, hogy hány Taurus rakéta elegendő a híd lerombolásához, továbbá a támadás részleteit tárgyalták.
Néhány órával később Szimonján közzétette a négy katonatiszt nevét és beszélgetésük átiratát. Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Torsten Grefe ezredes, a légierő felügyelője, Ingo Gerhartz altábornagy, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett benne részt.
A Szimonján által közzétett átirat szerint a német tisztek megvitatták nagy hatótávolságú Taurus rakéták Ukrajna számára történő szállítását, miközben rámutattak a legyártásnak és az ukrán katonák kiképzésének időigényességére. Az átirat szerint a gyártó cég közreműködésével akartak információkat cserélni, hogy ezáltal Németország közvetlenül ne vegyen részt a háborúban.
A beszélgetés átirata szerint tíz, sőt, húsz rakéta is kevés volna a híd lerombolásához.
Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője újságírók előtt kijelentette, hogy a Kremlnek egyelőre nincs információja a krími híd elleni támadásról folytatott beszélgetés tartalmáról.
Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke közölte, hogy a kérdésről meghallgatást tartanak a duma következő ülésén.
A Szputnyik Rádió jelentése szerint a német védelmi tárca nem kívánta kommentálni az RT által közölteket, a minisztérium szóvivője annyit jegyzett meg, hogy sajtóértesülésekre nem szokásuk reagálni.
A krími hidat kétszer érte súlyos támadás: 2022 őszén és 2023 júliusában. Az első esetben teherautó robbant fel a hídon, másodszor pedig tengeri drónokkal támadtak a hídra. Kijev mindkét esetben elismerte, hogy köze volt a támadáshoz.
Szombati frissítés: Scholz: nagyon komoly ügy, tisztázni kell
Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak.
Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban magánkihallgatáson Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva "nagyon komoly ügynek" nevezte a fejleményt, amelyet "nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell".
Német parlamenti képviselők követelték az orosz RT televízió által nyilvánosságra hozott hangfelvétel körülményeinek tisztázását, amelyen a Bundeswehr főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét.
"Ha ez a történet igaz, akkor ez egy rendkívül problematikus eset" - mondta Konstantin von Notz, a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke az RND hírügynökségnek nyilatkozva.
A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket - tájékoztatta a tárca szóvivője a dpa hírügynökséget.
(MTI nyomán)