Nicaragua keresetet adott be a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Németország ellen, amiért pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségétől (UNWRA) - közölte pénteken a hágai székhelyű törvényszék.
A latin-amerikai ország sürgősségi intézkedések meghozatalát kérte a Nemzetközi Bíróságtól, amelyek arra köteleznék Berlint, hogy hagyjon fel Izrael katonai támogatásával. A törvényszék rendszerint a kereset beérkezését követően heteken belül ki szokta tűzni a meghallgatást.
Nicaragua szerint Németország megsértette a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló 1948-as ENSZ-egyezményt, valamint a háború jogáról szóló 1949-es genfi egyezményt a megszállt palesztin területek vonatkozásában.
"Azzal, hogy katonai felszerelést szállít és most megvonja az UNRWA finanszírozását, amely szervezet létfontosságú támogatást nyújt a civillakosságnak, Németország népirtás elkövetését segíti elő" - áll a beadványban.
Az UNRWA legnagyobb támogatói, köztük az Egyesült Államok és Németország is, azt követően függesztették fel a szervezet finanszírozását, hogy az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.
A nicaraguai beadvány Dél-Afrika korábbi beadványára épül, amelyet decemberben terjesztettek az ICJ elé. Utóbbiban Dél-Afrika annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével a Gázai övezetben.
Az ICJ január végén felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében.
Izrael tagadta a népirtás vádját és arra hivatkozik, hogy joga van az önvédelemre.
Az Egyesült Államok mellett Németország exportálja a legtöbb fegyvert Izraelbe.
(MTI)