Tízre emelkedett a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosra mért orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap egy helyi tisztségviselő.
Szombaton egy pilóta nélküli harci eszköz egy többemeletes lakótömbbe csapódott. Aznap még négy halottról lehetett tudni. Legfrissebb jelentések szerint három gyermek van a halálos áldozatok között. Vasárnap egy anya és nyolchónapos csecsemője holttestét emelték ki a romok alól. Szombaton egy négyhónapos és egy hároméves kisfiút találtak holtan.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történteket követően ismételten az ország légvédelmének erősítését kérte nyugati szövetségeseitől.
"Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok, valamint a népünk védelmére szolgáló légvédelmi eszközök átadásának késlekedése sajnos ilyen veszteségekkel jár (...) Ukrajna sosem kért többet, mint ami az életek megmentéséhez szükséges" - írta az ukrán államfő. "Felfoghatatlan, hogy emberek halnak meg, miközben partnereink olyan politikai játszmákban és vitákban merülnek el, amelyek gyengítik védelmi képességeinket" - tette hozzá.
Zelenszkij még szombaton arról számolt be, hogy a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mint közölte összesen nyolc drónt észleltek aznap.
Frissítés: Tizenkettőre emelkedett az orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma. Oleh Kiper, Odessza megye állami közigazgatásának vezetője közölte, hogy a mentőegységek befejezték a törmelékek átkutatását.
Kiper beszámolója szerint öt gyermek van a halálos áldozatok között, a legfiatalabb egy négyhónapos csecsemő.
Vasárnap gyásznapot hirdettek Odesszában. Ihor Klimenko belügyminiszter Telegram-oldalán közölte, hogy tizenhatan sebesültek meg Kurahove településen lévő egyik lakóházban, amelyet orosz bombatalálat ért. A sebesültek közül ketten gyerekek, több tucat lakásban károk keletkeztek.
(MTI)