Egy Gázai övezeti fegyverszünet nem feltétlenül jelentené az Izrael és a Hezbollah libanoni mozgalom közötti ellenségeskedés végét - jelentette ki Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja hétfőn Bejrútban, és ő is arra figyelmeztetett, mint korábban sok más külföldi politikus, hogy nem garantálható ennek a fegyveres konfliktusnak a korlátozottsága.
Hochsteinnek is az volt a célja egynapos bejrúti látogatásával, hogy diplomáciai megoldást találjanak a gázai háborúval párhuzamosan folyó, négy hónap óta tartó rendszeres tűzpárbaj leállítására.
Izrael és a Hezbollah között 2006 óta ez a legsúlyosabb fegyveres konfliktus.
"Senkinek nem áll érdekében az erőszak eszkalációja, és nem létezik korlátozott háború" - jelentette ki a különmegbízott újságíróknak azután, hogy tárgyalt a libanoni parlament elnökével, a Hezbollahhoz közel álló Nabih Berrivel.
Az elmúlt hetekben a korábbiaknál is intenzívebekké váltak az összetűzések a libanoni határon.
Elias Bou Szaab, Nabih Berri helyettese a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Hochstein látogatásának időzítése a gázai fegyverszünetre irányuló erőfeszítések előrehaladását jelzi.
A Hezbollah korábban többször közölte, hogy az Izrael elleni támadásaikkal kizárólag abban az esetben hagynak fel, ha Izrael leállítja gázai hadműveletét.
Hochstein ezzel szemben azt fejtegette, hogy egy gázai tűzszünet nem automatikusan eredményezne tűzszünetet a libanoni határon, és kifejezte abbéli reményét, hogy ez a konfliktus is megoldható diplomáciai úton.
(MTI nyomán)