Alappal feltehető, hogy szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult több helyszínen a Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során - derül ki ENSZ-szakértők jelentéséből.
A szakemberek csapata, amelyet Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló különmegbízottja vezet, január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe adatgyűjtésre, valamint a nemi erőszak eseteiről szóló információk kiértékelésére és hitelesítésére.
"Hiteles közvetett információkat is sikerült gyűjteni, ami szexuális erőszak egyes formáira utalhat, ideértve nemi szervek csonkítását, szexuális kínzást, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot" - olvasható a 24 oldalas ENSZ-jelentésben.
A Hamász ismételten tagadta az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.
"A küldöttség világos és meggyőző információkat talált arról, hogy a Gázai övezetbe hurcolt egyes túszokat szexuális erőszaknak vetették alá, és alappal feltehető, hogy az ilyen erőszakcselekmények folytatódnak" - áll a jelentésben.
A szakértői csoport szerint teljes körű vizsgálatra van szükség az elkövetett szexuális erőszakcselekmények nagyságrendjének felmérésére.
A szakemberek beszámoltak arról is, hogy megvizsgálták a palesztin férfiakkal és nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszak eseteit is, amelyeket hatósági őrizetben, illetve a házkutatások során és ellenőrzőpontokon szenvedtek el. Ennek érdekében intézményes, illetve civil szervezeti forrásokon felül közvetlen interjúkra is támaszkodtak. Az ügyben megkeresték az izraeli igazságügyi minisztériumot és katonai főügyészt is, akik szerint nem voltak feljelentések az izraeli hadsereg tagjai ellen szexuális erőszak miatt.
António Guterres ENSZ-főtitkár már tavaly is az ilyen túlkapások gondos kivizsgálását sürgette, mondván, hogy a "nemi alapú erőszakot mindenkor és mindenhol el kell ítélni".
"Az ENSZ azt állítja, hogy törődik a nőkkel, de miközben itt beszélünk, izraeli nőket erőszakolnak és bántalmaznak a Hamász terroristái. Hol van az ENSZ hangja?" - jelentett ki hétfőn Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete a világszervezet Közgyűlésében. "Kíméletlen nyomást kell gyakorolni a Hamászra, hogy véget vethessünk a szexuális erőszaknak és haladéktalanul kiszabaduljanak a túszok" - tette hozzá Erdan.
Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a jelentés közzétételét megelőzően a nap folyamán közölte, hogy azonnali konzultációkra hazahívják az ország ENSZ-nagykövetét. Kac arra hivatkozott, hogy az ENSZ "megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges erőszakolásokat".
Kac bírálta Guterrest is, amiért nem hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a vizsgálat eredményeinek megvitatására, valamint a Hamász terrorszervezetté nyilvánítása végett.
Frissítés: az izraeli államfő üdvözölte az ENSZ jelentését
Jichák Hercog izraeli elnök üdvözölte kedden az ENSZ-jelentést, amely arról szól, hogy a Hamász fegyveresei nemi bűncselekményeket követtek el az izraeli települések elleni októberi támadásuk során, majd a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt nők ellen is, és feltehetőleg még most is követnek el ilyeneket ott.
"Rendkívül fontos a jelentés, amelyet a konfliktusok során előforduló szexuális erőszakkal foglalkozó ENSZ-misszió vezetője, Premila Patten adott ki" - írta Hercog az X-en (volt Twitter). "Munkatársaival mintegy két héten át gyűjtötte Izraelben az adatokat, s az általuk nyilvánosságra hozott tények borzalmasak. A jelentés világosan és tisztességesen feltárja a Hamász terroristáinak izraeli nők ellen elkövetett szisztematikus és folyamatos szexuális bűncselekményeit" - hangsúlyozta az izraeli államfő.
"A Hamász és szövetségesei tagadni próbálják tetteiket, és menekülnek előlük, de nem sikerül nekik, mert a bizonyítékok egyértelműek és döbbenetesek. A Hamász barbár háborús bűnöket követ el, és most a világ kötelessége, hogy határozottan elítélje és megbüntesse értük" - írta Hercog, és felhívta a figyelmet arra, hogy egyértelmű és közvetlen veszély leselkedik a még mindig a Gázai övezetben túszul fogva tartott izraeli női túszokra.
A Hamász visszautasítja a jelentést
A Hamász visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során.
A Hamász keddi közleményében hamisnak és megalapozatlannak nevezte a jelentés megállapításait, mert szerinte "abban nem szerepelnek az állítólagos áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét".
(MTI nyomán)