Légi és tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal masszív csapást mért az orosz hadsereg az éjjel az ukrán üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint a támadás válasz volt Kijevnek azokra a kísérleteire, hogy kárt tegyen az orosz olaj-, gáz- és energiaágazati létesítményekben.
A csapás a tájékoztatás szerint megzavarta az ukrán hadiipari vállalatok munkáját, a tartalékok szállítását a harci műveleti területre, és akadályozták az ukrán katonai egységek üzemanyag-ellátását.
A Moszkvában kiadott csütörtöki hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Avgyijivkánál nyolc ukrán ellenrohamot vertek vissza.
A moszkvai tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a "harci érintkezési vonal" mentén az elmúlt nap folyamán csaknem ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, "mintegy 520-an" az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy megakadályozták az ukrán kommandóegység partraszállási kísérletét a Herszon megyei Tendrai-homokpadon, az egyik katonát, Jevhen Horint, foglyul ejtették, a rohamcsónak legénységének többi tagja életét vesztette. A cél a Fekete-tengeren, Stormovoje mezőn működő MSZP-17-es olajfúrótorony elleni szabotázs volt.
Az FSZB Horin vallomására hivatkozva közölte, hogy az ukrán csoport a brit tengerészgyalogság (Special Boat Service, SBS) elnevezésű különleges csónakos egységének felügyelete alatt állt, "ami az Egyesült Királyság közvetlen részvételére utal a konfliktusban".
(MTI nyomán)