Ron Prosor, Izrael berlini nagykövete iráni katonai létesítményekkel szembeni csapásokra figyelmeztetett az Iszlám Köztársaság zsidó állam elleni masszív drón- és rakétatámadása nyomán.
Prosor a német Welt TV hírtelevíziónak nyilatkozva kedden kijelentette, hogy Izrael nem fog polgári célpontokat támadni annak ellenére, hogy az iráni csapásokat szerinte biztosan civil célpontokra irányozták.
Az izraeli válasz "a mollák és ajatollahok katonai létesítményei ellen irányul majd" - húzta alá a nagykövet.
A diplomata hangsúlyozta: Izraelnek választ kell adnia a történtekre, s úgy fogalmazott, fontos a régió számára, hogy "nagyon egyértelmű" legyen ez az elrettentés.
Prosor ugyanakkor nem bocsátkozott e tekintetben részletekbe. "Mikor, hol és hogyan, erről a háborús kabinetnek kell döntenie" - tette hozzá.
A nagykövet mindemellett Izrael szövetségeseinek megértését sürgette a zsidó állam álláspontját illetően, és szigorúbb szankciókat szorgalmazott Iránnal szemben. Mint mondta, Izrael ugyan hallgat barátaira, de reagálnia kell Irán nem provokált támadására, amelyben több mint 300 rakétát lőtt ki "izraeli civilek megölésének céljával".
(MTI nyomán)