Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.
A Joe Biden elnök által hónapok óta szorgalmazott segélyterv 61 milliárd dollárt irányoz elő az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára, Izrael pedig több milliárd dollárra számíthat egyebek mellett a Vaskupola néven ismert rakétavédelmi rendszere megerősítéséhez.
Zoom
Fotó: Getty Images
A képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak, hogy segítsék Kínával szemben, és intézkedést hoztak, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.
A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház már kedden tárgyalhatja a jogszabályt.
Az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárd forintnyi segélyről szóló törvényjavaslat esetében 310 képviselő szavazott a javaslat mellett, míg 112-en ellene, így a segély simán átment a képviselőházon. A javaslatot támogató képviselők ukrán zászlókat lengetve ünnepelték a végeredményt.
Az ukrán segélyről szóló szavazást követően a képviselőház megszavazott egy Izraelnek szánt 9 ezer milliárd forintnyi segélyt is. Azt a javaslatot a 366 képviselő szavazta meg és 58-an voksoltak ellene.
Az összesen négy megszavazott javaslat most egy csokorba csomagolva, egy törtvénytervezetként kerül a szenátus, majd ha az amerikai törvényhozás felsőháza is megszavazza, Joe Biden elnök elé.
Reakciók: civilizációvédés vagy még több halál
Volodimir Zelenszkij, az ukránok zsidó elnöke, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely "még több ukrán halálához vezet majd".
Az elfogadott javaslat "ezrek és ezrek életét menti meg" - üdvözölte a segélyt Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon. "Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban" - tette hozzá.
Denisz Smihal, a főnökéhez hasonlóan ukrajnai zsidó kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.
Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint "várható és előrelátható" volt. A segély "tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely "tovább élesíti a világban meglévő válságokat".
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat "világos üzenetet küld a Kremlnek". Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "az optimizmus napja ez Európa számára".
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte "mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában, mind Észak-Amerikában".
Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének. "Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára" - írta Tusk az X-en.
Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a többmilliárdos amerikai segély "megvédi a nyugati civilizációt".
Frissítés: Hamász: menlevél a brutális agresszióra
Élesen bírálta az amerikai képviselőházban elfogadott, részben Izraelnek szánt katonai segélycsomagot vasárnap a radikális iszlamista Hamász.
A szélsőségesek szerint az amerikai támogatás lényegében "menlevelet, illetve zöld jelzést ad" Izraelnek arra, hogy folytassa "brutális agresszióját a palesztin nép ellen" a Gázai övezetben. A lépés "az amerikai bűnrészesség, illetve partnerség hivatalos megerősítését" jelenti Izrael Hamász elleni háborújában - tette hozzá a terrorszervezet.
Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. Ebből az összegből 13 milliárd dollárt szánnak Izrael támogatására. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a katonai segély kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezzel az Egyesült Államok a nyugati civilizációt is védi.
Az amerikai törvénytervezet, amely még szenátusi jóváhagyásra vár, egyebek között kilencmilliárd dollár humanitárius segélyt irányoz elő a Gázai övezet lakosságának, valamint más "veszélyeztetett népcsoportoknak szerte a világban".
(MTI - Telex nyomán)