Nincs békefolyamat Oroszország nélkül - jelentette ki kedden Ignazio Cassis svájci külügyminiszter az országa által az ukrajnai háború lezárása érdekében szervezett békekonferenciára utalva.
Hozzátette, hogy Svájc csak a békefolyamat megindításaként tekint a júniusban tervezett konferenciára, amelyre Oroszország nem kapott meghívást. "Megpróbáljuk" - mondta a svájci tárcavezető osztrák hivatali partnere, Alexander Schallenberg oldalán adott közös sajtótájékoztatóján Bernben.
Oroszország korábban élesen bírálta a rendezvényt: Szergej Lavrov külügyminiszter azt vetette Svájc szemére, hogy nem semleges, hanem "nyíltan ellenséges ország" módjára viselkedik. Cassis nem kívánta kommentálni az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, mindössze annyit mondott, hogy Oroszországot is "a fedélzetre kell venni". "Nincs garancia a sikerre, de az alternatíva az volna, hogy egyszerűen nem tesznek semmit" - tette hozzá.
Schallenberg hangsúlyozta, hogy Ausztria támogatja a békekonferenciát, egyben azonban rávilágított annak egyik problémájára is: a rendezvény egyfajta "visszhangkamrához" lesz hasonló, ahol mindenki ugyanazt mondja, nem lesz ellenvélemény, és "csak megtérítettekkel beszél az ember".
Fontos lenne, hogy a "globális Dél", különösen Kína, Brazília is India is részt vegyen, amely országok "hangját meghallják Moszkvában" - fogalmazott Schallenberg.
A svájci miniszter minderre annyit válaszolt, hogy nyílt kommunikációs csatornák vannak, és meglátják majd, hogy az érintettek miként fogják támogatni a konferenciát. Kiemelte, hogy a meghívókat még nem küldték el.
Cassis felhívta a figyelmet arra is, hogy Svájc a semlegességet katonai viszonylatban értelmezi, vagyis nem telepít csapatokat, sem fegyvereket Ukrajnába.
A két külügyminiszter egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a katonai semlegesség nem jelenti "az értékrendbeli, illetve gondolkodásmódbeli semlegességet".
(MTI)