A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben indított eljárás keretében felszólította pénteken Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját a dél-gázai Rafah városa ellen, és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.
A Nemzetközi Bíróságon indított keresetében a Dél-afrikai Köztársaság népirtás vádjával további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. A május közepén tartott meghallgatáson Izrael hamisnak nevezte és visszautasította a vádakat, majd arra kérte a bíróságot, utasítsa el a keresetet, mert - véleménye szerint - az ideiglenes intézkedések meghozatalára vonatkozó dél-afrikai kérés alaptalan.
Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke, Nawaf Salam libanoni ügyvéd a végzés részleteit ismertetve közölte: Izraelnek "azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják".
Salam "katasztrofálisnak" nevezte a rafahi humanitárius helyzetet, és azt mondta: eddig több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és nem hitelt érdemlőek azok az állítások, amelyek szerint Izrael biztonságot és humanitárius hozzáférést biztosít a palesztin lakosság számára.
Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a gázai területre. A bíró hozzátette: az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka "nem tűnik el onnan".
Nawaf Salam közölte, a pénteken kihirdetett végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet.
A Nemzetközi Bíróság végezetül arra kötelezte Izraelt, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést az elrendelt intézkedések alkalmazásában elért előrehaladásról.
A pénteki döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában. Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.
A Dél-afrikai Köztársaság első alkalommal december végén kérte annak megállapítását a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.
Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Márciusi végzésében a bíróság elsősorban azt hangoztatta, Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia szükséges az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.
Frissítés: Pretoria örül, de aggódik
A keresetet benyújtó Dél-afrikai Köztársaság és a Hamász üdvözölte pénteken a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICJ) a rafahi offenzíva leállítását elrendelő döntését, Izrael pedig elutasította a népirtással kapcsolatos vádakat.
Az ICJ a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben indított eljárás keretében felszólította pénteken Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját a dél-gázai Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.
Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken üdvözölte a bírósági döntést, de aggodalmát fejezte ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem sikerült csökkenteni az emberi szenvedést Gázában.
Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter a SABC közszolgálati televíziónak kijelentette, hogy megfogalmazásában sokkal határozottabb intézkedéscsomagról, illetve az ellenségeskedés leállítására vonatkozó világos felhívásról van szó.
A bíróság elrendelte a rafahi átkelő nyitva tartását is, hogy "korlátozás nélkül" hozzá lehessen jutni a humanitárius segélyhez.
Pretoria, a palesztin ügy elkötelezett védelmezője, decemberben fordult először az ICJ-hez, miután úgy ítélte meg, hogy a Hamász október 7-i támadására válaszul indított izraeli katonai művelet felér egy népirtással. További beadványaiban azzal érvelt, hogy a gázai katasztrofális humanitárius helyzet arra kötelezi a bíróságot, hogy hozzon sürgősséggel új intézkedéseket.
A zsidók persze folytatják "igazságos és szükséges" háborújukat
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala pénteken elutasította az Izrael által állítólag elkövetett népirtással kapcsolatos vádakat, amelyeket hamisnak és felháborítónak nevezett, és hangsúlyozta: a rafahi hadjárat "nem vezet és a jövőben sem fog vezetni a palesztin polgári lakosság elpusztításához".
Az izraeli külügyminisztériummal együtt kiadott közös közleményben a hivatal közölte: "a joggal összhangban" fogja a jövőben is beengedni a Gázai övezetbe a segélyszállítmányokat.
Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja pedig közleményben hangsúlyozta, hogy Izrael folytatja "igazságos és szükséges" háborúját - Rafahban is -, amíg a túszok vissza nem kerülnek, és amíg nem garantálja állampolgárai biztonságát.
A Gázai övezetet irányító Hamász pénteken üdvözölte az ICJ döntését, csak azt sajnálta, hogy az nem vonatkozik a Gázai övezet egészére.
A palesztin iszlamista mozgalom közleményében hozzátette: azt várta, hogy az ENSZ legfőbb joghatósága "arról hozzon döntést, hogy vessenek véget a népünk elleni agressziónak és a népirtásnak az egész Gázai övezetben, nem pedig csak Rafahban".
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felszólította a nemzetközi közösséget, hogy hozzon intézkedéseket a döntés megvalósítása érdekében.
Tudomásul véve az ICJ-nek a rafahi izraeli offenzíva leállítására, a humanitárius segély belépésére és a túszok szabadon engedésére vonatkozó döntéseit, António Guterres ENSZ-főtitkár "emlékeztet, hogy a bíróság Alapokmányának és alapszabályának megfelelően a döntései kötelezőek, és bízik benne, hogy a felek megfelelően engedelmeskednek a bíróság utasításainak" - jelentette ki New Yorkban újságírók előtt szóvivője, Stéphane Dujarric.
Az egyiptomi külügyminisztérium is üdvözölte a döntést, és közleményben szólította fel Izraelt a teljesítésére.
Az Európai Unió kész részt venni Rafahnál a Gázai övezet és Egyiptom határa ellenőrzésében, mihelyt véget ér a Hamász és Izrael közötti háború - közölték diplomaták. Az EU kész újraéleszteni a 2005-ben indított és 2007-ben felfüggesztett EUBAM rafahi polgári missziót, amelynek keretében európai uniós alkalmazottak rész vettek a személy- és áruforgalom ellenőrzésében. Josep Borrell, az európai uniós diplomácia vezetője a hétfői brüsszeli ülésen fogja megvitatni a kérdést az uniós külügyminiszterekkel.
(MTI)