Csehország lőszerbeszerzési kezdeményezésébe eddig az Európai Unió és a NATO tagállamaiból 15-en kapcsolódtak be, és együttesen több mint 1,6 milliárd eurót adtak össze - közölte Petr Fiala cseh kormányfő kedden este Prágában több uniós ország vezető politikusának munkavacsorája előtti sajtótájékoztatón.
Petr Fiala meghívására a prágai munkavacsorán Andrzej Duda lengyel államfő, Mette Frideriksen dán, Mark Rutte holland és Evika Silina lett miniszterelnök, James O'Brien amerikai külügyminiszter-helyettes, valamint Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök vett részt.
Andrzej Duda újságíróknak nyilatkozva leszögezte: Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése jelenleg a Nyugaton múlik. "Az első lőszerszállítmány június első napjaiban érkezik meg Ukrajnába, több tízezer darab 155 milliméteres lőszer pedig a hónap folyamán" - mondta a cseh kormányfő.
"Az eddig összegyűlt pénz mintegy félmillió darab lőszerre elegendő az év végéig" - jelentette ki a dán miniszterelnök. "Ez megváltoztathatja a harctéri helyzetet" - tette hozzá.
Ebben bízik a lengyel államfő is. "Az orosz gazdaság hadirendszerben működik. Ukrajna lőszerhiánnyal küszködik, és korlátozott lehetőségei vannak. A lőszerszállítmányok növelése és Ukrajna védelmi képességei megerősítésének biztosítása jelenleg a Nyugaton múlik" - hangsúlyozta Andrzej Duda újságírók előtt.
"Ukrajna esetleges veresége veszélyt jelentene az euroatlanti elrendeződésre" - jegyezte meg a lengyel elnök.
Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök köszönetet mondott az uniós politikusoknak a támogatásokért. Kijelentette: bízik abban, hogy Ukrajna a nyugati országoktól rövidesen néhány F-16-os vadászgépet is kap, amelyekkel meg tudná állítani az "orosz terrort".
Csehország az EU februári csúcstalálkozóján kezdeményezte, hogy az uniós országok keressenek muníciót Ukrajna számára az EU-n kívüli országokban. Eddig mintegy húsz ország biztosította támogatásáról a cseheket, de pénzt csak 15-en küldtek erre a célra.
(MTI nyomán)