Luiz Inácio da Silva brazil elnök ma ismét hazarendelte a dél-amerikai ország Izraelben akkreditált nagykövetét Tel-Avivból. A hírt az AFP francia hírügynökségre hivatkozva közölte a now14.co.il izraeli hírportál. Da Silva elnök már az idén februárban is visszahívta a brazil nagykövetet Izraelből, miután a Gázai övezetben zajló izraeli népirtás miatt a hitleri Németországhoz hasonlította a zsidó államot, s amiért Jiszráél Kac zsidó külügyminiszter a brazil diplomatát megdorgálta.
Zoom
Luiz Ignácio da Silva brazil elnök (fotó: Reuters)
Luiz Inácio da Silvát 2022 végén választották meg Brazília elnökének a már-már betegesen Izrael-barát Jair Bolsonaro hivatali utódaként. Da Silva elnök az idén februárban, amikor már ötödik hónapja folyt az izraeli népirtás a Gázai övezetben, a zsidó államot a nemzetiszocialista Németországhoz, míg politikai vezetőségét Adolf Hitlerhez hasonlította. Jiszráél Kac (Likud) izraeli külügyminiszter válaszlépésként a Jád Vásém Holokauszt Emlékhelyre rendelte Federico Meyer brazil nagykövetet, ahol az elnök kijelentése miatt megdorgálta. Da Silva viszont hazarendelte a diplomatát.
Zoom
Jiszráél Kac (j) a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontba rendelte megdorgálásra Federico Meyer (b) brazil nagykövetet (fotó: Miháél Dimstein)
Da Silva elnök februárban pontosan a következőt mondta: „Ami jelenleg a Gázai övezetben a palesztin néppel történik, arra a történelem egyetlen pillanatában sem került sor. Valójában sor került ilyesmire, miután Hitler elhatározta, hogy megöli a zsidókat”. Binjámin Netanjáhu a brazil elnök mondására kijelentette: „Izrael (háborújának) hasonlítása a nácik által véghezvitt holokauszthoz és magához Hitlerhez a vörös vonal átlépését jelenti. Izrael ugyanis védelmi harcot vív jövője biztonságáért a teljes győzelemig, s mindezt a nemzetközi jog tiszteletben tartásával cselekszi”.
Úgy látszik, a brazil elnök azért hívta vissza ismét országa nagykövetét Izraelből, mert az elmúlt napok újabb izraeli tömegmészárlásai után nem hisz abban, hogy az izraeli hadsereg a nemzetközi jog tiszteletben tartásával vívja háborúját a Gázai övezetben, amelynek 2023. október 7. óta eddig több mint 37 ezer halálos áldozata van a palesztin polgári lakosság körében.
H. J. – Kuruc.info