Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán - állította Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a Bloomberg News hírügynökségnek adott interjújában.
Szöul annyit észlelt, hogy legkevesebb tízezer konténer érkezett Észak-Koreából Oroszországba, ezek 4,8 millió olyan lövedéket tartalmazhattak, amelyet az orosz erők az Ukrajna elleni támadásokhoz használnak. Állítása szerint Észak-Korea több tucat ballisztikus rakétát is eljuttatott orosz partnerének. A lőszerekért cserébe Moszkva harckocsikat és harci repülőgépeket küldött Phenjannak, illetve olyan technológiát is átadott, amely segítheti az észak-koreaiak kémműhold-telepítési programját.
Az orosz elnök tavaly szeptemberben tárgyalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Oroszországban, aminek következtében fellendült a kereskedelem a két szomszédos ország között. A Phenjantól azóta Moszkvának küldött lőszerek mennyisége feltehetően jelentősen meghaladta azt, amennyivel az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatta Ukrajnát ebben az időszakban - írta a Bloomberg.
Sin Vonsik elmondta: Phenjan hatalmas összegeket fordít rakétaprogramjára, tavaly a rakétakísérletekre mintegy egymilliárd dollárt költöttek.
"Észak-Korea nem vesz tudomást az országban élők nehézségeiről, hogy végrehajthassa a rakétakísérletekkel kapcsolatos provokációit. Az erre fordított összeg elegendő lenne arra, hogy egy éven keresztül kiküszöböljék az élelmiszerhiányt" - mondta a dél-koreai miniszter.
Vlagyimir Putyin jövő héten utazik el ismét Phenjanba a Donga Ilbo című dél-koreai napilap értesülése szerint. A 38 North nevű, Észak-Koreával foglalkozó elemzőintézet kedden azt közölte: műholdfelvételeken látszik, hogy Phenjan készül az orosz elnök látogatására. Feltehetően katonai díszszemlét előkészítő építkezések folynak Phenjan belvárosában, a Kim Ir Szen egykori elnökről elnevezett téren, és a főváros fő repülőterén is láthatóan felszabadítottak helyet Putyin fogadására.
(MTI)