Számtalan próbálkozást láthattunk már arra, hogy az orosz vagy ukrán katonák által üzemeltetett drónokat a katonák kézifegyverekkel lelőjék, és bár nem egy lehetetlen vállalkozásról beszélünk, olyan találatot valószínűleg kevesen szereztek, mint a lenti videón szereplő orosz katona.
A kis méretű polgári drónok rendkívül kellemetlen célpontot jelentenek: aprók, fürgék, a hőkövető rakéták egyáltalán nem, a GPS, vagy rádiójelekre vadászó rakéták, valamint a légvédelmi gépfegyverek pedig csak nagy nehézségek árán tudják leszerelni őket.
A rettegett drónokra a katonák végső kétségbeesésükben gyakran saját kézifegyvereikkel nyitnak tüzet, találatot azonban elég ritkán érnek el (ezen a téren monduk Moszkva azon ötlete, hogy sörétes puskákat vessenek be, kifejezetten elmés). A mostani videón szereplő orosz katona azonban egészen filmbe illő találatot vitt be.
A szürkületkor készült felvételen az látható, amint egy orosz katonákat szállító terepjárót megtámad egy ukrán FPV drón. A járművön utazó egyik katona másodpercek alatt hoz döntést: egyetlen sorozattal kilövi a levegőből az apró fegyvert.
Ezzel a lövéssel valószínűleg megmentette társai életét is, hiszen a felvételen látszik, amint a drónról leváló gránát így is alig pár méterrel a katonák mellett robban fel.
(Portfólió)